Ajacied Gregory van der Wiel (23) stond de afgelopen zomer in de belangstelling van meerdere clubs, maar gaf vandaag aan dat hij open staat voor een verlenging van zijn in medio 2013 aflopende contract. Doet de rechtsback er goed aan om nog een paar jaar in de Eredivisie te blijven of is een overgang naar het buitenland beter voor zijn ontwikkeling? In de Metro komen oud-Ajacieden Edo Ophof, Arnold Mühren en Stanley Menzo tot dezelfde conclusie: Van der Wiel is bij Ajax nog wel even op zijn plaats.

Voormalig verdediger Edo Ophof – Ajacied van 1980 – 1988 en vijftienvoudig international
“Het lijkt me goed dat Van der Wiel nog even in Amsterdam blijft. Zijn voetballende kwaliteiten staan buiten kijf, maar in mentaal opzicht is hij nog geen topper. Vorig seizoen zag je bijvoorbeeld dat Van der Wiel na het WK moeite had om in de nationale competitie honderd procent gemotiveerd te zijn. Gemakzucht is zijn grootste valkuil. Van der Wiel moet leren om elke wedstrijd 92 minuten lang geconcentreerd te blijven. Bovendien moet hij het meer hebben van zijn opkomende kwaliteiten dan van het puur fysieke verdedigen. En juist dat laatste wordt in de grote voetballanden vaak van verdedigers verwacht. Tegenwoordig lijkt het vreemd wanneer je bij Ajax speelt en na een paar jaar nog niet weg bent. Maar heel veel jongens die te vroeg de stap naar het buitenland maken, slagen daar niet. Van der Wiel heeft een groot voordeel dat Frank de Boer nu zijn trainer is. Zijn speelstijl is puur gericht op voetballen en daarin komt Van der Wiel het best tot zijn recht.”

Oud- middenvelder Arnold Mühren – Ajacied van 1971 – 1974 en van 1985 – 1989, 23-voudig international en voormalig jeugdtrainer van Gregory van der Wiel
“Ik vind het erg verstandig van Van der Wiel om bij Ajax te willen blijven. Tegenwoordig is het een hype om zo snel mogelijk naar het buitenland te gaan, maar vaak loopt het avontuur voor spelers sportief gezien uit op een teleurstelling. Bovendien is Van der Wiel bij Ajax nog niet uitgeleerd, zeker niet nu de club uitkomt in de Champions League. Ook in de nationale competitie valt nog winst te boeken. Een grote speler staat er niet alleen in de duels met de aantrekkelijke affiches, maar juist ook uit tegen VVV-Venlo (afgelopen weekend 2-2 gelijkspel, red.). Ik denk dat Van der Wiel nog veel kan opsteken van coach en voormalig verdediger Frank de Boer. Vergeet niet dat hij nog niet zo heel lang als rechtsback speelt. Toen ik Van der Wiel in de C2-junioren onder mijn hoede had, begon hij bijvoorbeeld vaak op tien of als rechtermiddenvelder. Later is hij nog een tijd centrumverdediger geweest. Laat hem nog maar een paar jaar in Amsterdam blijven, zodat hij daarna echt klaar is voor een overgang naar een topclub. Dat moet sowieso zijn volgende stap worden. Als je bij NEC of NAC speelt, snap ik nog dat je naar een subtopper in het buitenland gaat. Dan maak je niet alleen financieel, maar ook sportief een sprong vooruit. Van der Wiel speelt bij Ajax echter al in de top. Die financiële klapper kan hij dan net zou goed pas later in zijn loopbaan maken.”

Voormalig doelman Stanley Menzo – Ajacied van 1983 – 1994 en van 1999-2000 en zesvoudig international
“Het is voor Van der Wiel sowieso niet slecht om nog een jaar bij Ajax te blijven. Zeker omdat de concrete interesse van de internationale top momenteel ontbreekt. En als voetballende speler zijn er vergeleken met Ajax maar weinig ploegen waar je nog een stap omhoog kunt maken. Bovendien is het nog een krap jaar voor het EK goed dat Van der Wiel bij een club speelt waar hij eerste keus is. Met de koopzucht van sommige buitenlandse ploegen kun je toch zomaar op de bank terechtkomen. Als Van der Wiel zijn tot medio 2013 lopende contract inderdaad bij Ajax verlengt, zullen er ongetwijfeld afspraken worden gemaakt wanneer er een mooie buitenlandse club voorbij komt. Voor dit moment kan Van der Wiel nog veel van Ajax leren. De ploeg raakt steeds beter op elkaar ingespeeld, het niveau stijgt en daar kan hij ook zijn voordeel mee doen. Maar het zou toch alsnog kunnen dat Van der Wiel ineens vertrekt als in de top plots een rechtsback wegvalt.”