© Proshots

Ajax heeft deze week een jeugdspeler van Ajax Cape Town op stage. Sonwabile Mfecane verblijft de komende maand in Amsterdam om mee te trainen met de Ajax-jeugd. Stanley Menzo hoopt dat er in de toekomst vaker jeugdspelers op stage mogen komen, zo schrijft hij in zijn blog op Ajax.nl. “Deze week is er een jeugdspeler van ons op stage bij Ajax Amsterdam. De zeventienjarige Sonwabile Mfecane verblijft komende maand op de Toekomst. Toen de directie van Ajax bij ons in Kaapstad was, hebben we samen bepaald dat hij in aanmerking kwam voor zo’n stage. Sonwabile is een goede voetballer met veel potentie. Hij heeft nu een ander soort training nodig om stappen te gaan zetten. Het is daarom goed dat hij nu een maand in een andere omgeving is, zodat hij andere dingen kan oppakken. Hij kan zich nu laten zien in een omgeving waar hij veel aan voetballen toekomt. In Kaapstad speelt hij in een competitie met volwassen spelers, een soort Jupiler League. Hij is sinds ik hier werk, de eerste die naar Amsterdam gaat voor een stage.”

“Zo’n uitwisseling is erg belangrijk voor Ajax Cape Town. De meeste jongens willen vanaf de jongste jeugd naar Europa om het daar als voetballer te maken”, schrijft Menzo verder. “Slechts weinigen is het ook daadwerkelijk gegeven die overstap te maken. Dat heb ik Sonwabile ook gezegd voor hij naar Nederland vertrok. ‘Jij kan deuren openen. Voor jezelf maar ook voor anderen. Je moet jezelf zijn en veel informatie proberen op te pikken en vooral genieten.’ Hij zal sneller volwassen worden. Zijn ouders zijn ook zo blij voor hem. Dat is mooi om te zien.”

De huidige trainer van Ajax Cape Town houdt de Cape Town-talenten goed in de gaten en ziet nog een aantal jonge spelers kans maken op een stage. “Als hij in maart hier weer terugkomt, zal hij vol verhalen zitten en de kennis die hij heeft opgedaan overdragen aan zijn ploeggenoten. Dat is zo waardevol. De jongens zien aan hem dat er dus echt wel een kans is je in de kijker te spelen.  Ik heb er hier bij Kaapstad nog wel één op het oog voor een stage in Amsterdam. Maar eerst eens kijken hoe het met Sonwabile gaat.”