De inzetbaarheid van Michael Silberbauer en Dries Mertens voor het thuisduel met Ajax van zondag (aftrap 12.30 uur) is nog onzeker. Beide spelers kampen met pijntjes die ze over hebben gehouden aan het inhaalduel bij VVV-Venlo van afgelopen woensdag. Silberbauer heeft last van de tik die hij incasseerde bij de overtreding waarvoor VVV-speler Fleuren rood ontving. Mertens kreeg een knie tegen zijn bovenbeen.

Verder is het rijtje afwezigen ongewijzigd ten opzichte van woensdag: Jacob Mulenga, Ricky van Wolfswinkel, Michael Zullo, Leon de Kogel en Tommy Oar.

Du Chatinier verwacht een interessante confrontatie in Stadion Galgenwaard tussen twee ploegen met aanvallende intenties, zo gaf hij vrijdag aan tijdens het wekelijks persgesprek. “Frank de Boer kennende zal hij ook in Utrecht vooruit willen voetballen. Maar dat willen en kunnen wij ook.” Hij stelde vast dat Ajax onder de nieuwe hoofdtrainer anders is gaan voetballen. “Feller en ze zetten meer druk. Er zit weer beleving in”, aldus Du Chatinier. “Eriksen en De Jong vormen een goed koppel.”

Du Chatinier keek ook terug op de uitwedstrijd bij VVV-Venlo (1-2). Zo was hij zeer te spreken over het eerste optreden van Kevin Strootman. “Ik vind het knap hoe snel hij tussentijds is ingestroomd in de ploeg. Hij liet meteen zien waarom we hem naar Utrecht gehaald hebben. Kevin is ook al meteen heel actief in de coaching in het veld en het klikt met de groep.”

De trainer sprak verder over de keuze voor een links- (Ismo Vorstermans) en een rechtsbenige (Jan Wuytens) verdediger in het hart van de defensie. Een bewuste keuze, vertelde hij. “Door deze speelwijze hebben we meer mogelijkheden bij het uitverdedigen. En Ismo laat zien dat hij het niveau aankan.” De basisplaats voor Vorstermans gaat ten koste van Alje Schut. Du Chatinier maakte Schut een compliment voor de professionele manier waarop hij ermee omgaat. “Alje heeft er begrip voor, maar gaf aan dat hij keihard zal werken om zich terug te vechten in het team. Zo hoort het.”

Bron: FC Utrecht