Ajax wil graag terugkeren in de Europese top. De kans dat het hiervoor met een private investeerder in zee gaat is echter klein. Tegen Voetbal International vertelt algemeen directeur Edwin van der Sar dat de Amsterdamse club baas in eigen huis wil blijven.

“Financieel staan we er goed voor, we hebben een grote schare fans, een wereldwijde uitstraling en een filosofie die staat als een huis”, vertelt Van der Sar. “We staan bekend om een goed draaiende opleiding die toptalenten produceert. Onze naam is dus echt goed, heb ik ook weer gemerkt bij de loting in Monaco. Ze hadden Ajax zien spelen en niemand wilde bij Ajax in de poule. Ik heb er nog vertrouwen in dat wij de jump naar de Europese top op eigen kracht kunnen maken.”

De Europese grootmachten hebben een begroting van vijfhonderd miljoen. “Hoho. Ik bedoel niet dat wij gaan wedijveren met Real Madrid, Barcelona en Manchester United, maar daaronder zit een laag waar wij ons tussen moeten nestelen. We hebben de laatste jaren niet vaak genoeg overwinterd en we zouden regelmatig moeten doorstoten naar de kwartfinale, dat is echt wel de ambitie. Daarvoor moet de begroting groeien naar 150 miljoen.”

Toch wordt Van der Sar soms wel benaderd door investeerders. “Maar dat kap ik vrij snel af. Je moet veel uit handen geven en we hebben een eigen filosofie die dan onder druk zal komen. Het echt grote geld waarmee je de Champions League kan winnen komt ook niet naar een kleine markt als Nederland. We blijven onderdeel van de Eredivisie, dus er zal nooit een eigenaar komen die even zevenhonderd miljoen neerlegt.”

Onana: “We willen de naam van Ajax opnieuw groot maken”