Ajax maakte donderdagmiddag, toch enigszins verrassend het nieuws bekend dat de samenwerking met Marcel Keizer, samen met Dennis Bergkamp en Henny Spijkerman, per direct wordt stopgezet. Met name de eerste maanden onder Keizer ploeterde Ajax zich met vallen en opstaan door het seizoen maar de laatste weken leek de Amsterdammer zijn basiself eindelijk gevonden te hebben en ging het wat beter lopen. Een ontslag hangt echter al vanaf het begin in de lucht.

Ondanks zijn goede prestaties bij Jong Ajax wordt Keizer, die eerder bij Telstar, FC Emmen en SC Cambuur werkte, door een groot deel van de aanhang als ‘te licht’ ingeschat. Zijn functioneren ligt hierdoor direct onder een vergrootglas. Dit is de korte maar rumoerige carrière van Marcel Keizer als hoofdtrainer bij Ajax in vogelvlucht:

8 juli – Keizer kent direct een valse start. Hij is nog maar drie weken hoofdtrainer bij Ajax, wanneer het noodlot toeslaat bij Abdelhak Nouri.

26 juli – Veel tijd om de dramatische gebeurtenissen rond Nouri te verwerken krijgen Keizer en zijn elftal niet. Op 26 juli staat de eerste belangrijke wedstrijd van het seizoen op het programma, wanneer Ajax in Nice speelt om deelname aan de Champions League. Ondanks het 1-1 gelijkspel is het vertrouwen groot dat Ajax het een week later thuis gaat afmaken.

2 augustus – In eigen huis gaat het toch mis. Na een 2-1 voorsprong maakt Nice in de 79e minuut gelijk. Ajax is weer veroordeeld tot de Europa League. De eerste grote teleurstelling is een feit.

12 augustus – Ajax begint de competitie met de uitwedstrijd tegen Heracles. Er wordt met 2-1 verloren. De eerste donkere wolken pakken zich samen boven Amsterdam.

17 augustus – Om zich te plaatsen voor de Europa League, moet Ajax afrekenen Rosenborg BK. De Noren worden als ‘te doen’ beschouwd, Ajax verliest thuis echter met 0-1.

24 augustus – Nadat FC Groningen een aantal dagen eerder met 3-1 werd verslagen, krijgt Ajax de kans om de valse start van het seizoen van zich af te spelen, in de return tegen Rosenborg. In Noorwegen wordt er echter opnieuw verloren. Achteraf wordt het wisselbeleid van Keizer flink gekraakt.

24 september – Na overwinningen op VVV Venlo en PEC Zwolle en een gelijkspel tegen ADO Den Haag, gaat het in de eigen ArenA fout tegen Vitesse (1-2). De kritieken zwellen aan en Keizer moet bij Van Der Sar ‘op gesprek’.

5 november – Het onderonsje met Van der Sar lijkt effect gehad te hebben, want er volgt een serie met ruime overwinningen op onder andere Heerenveen en Feyenoord. De rust lijkt wat terug te keren. Totdat FC Utrecht op 5 november op bezoek komt en Ajax op een nieuwe thuisnederlaag trakteert (1-2). De kritiek richt zich opnieuw op Keizer, die maar geen vastigheid weet te vinden en wekelijks een ander elftal het veld instuurt.

17 december – Weer volgt er een goede serie van Ajax waarbij Keizer eindelijk een vaste opstelling gevonden lijkt te hebben. Mede door veel blessureleed achterin wordt Frenkie de Jong als libero in de verdediging opgesteld. Dit lijkt een gouden zet te zijn, de opgelopen achterstand van 10 punten op koploper PSV wordt met klinkende overwinningen op onder andere NAC, PSV zelf en AZ verkleind tot vijf punten. Even lijkt Keizer zijn gram te halen en de kritiek verstomd. Keizer zegt in interviews nooit voor zijn baan gevreesd te hebben.

20 december – Ajax speelt in Twente gelijk en wordt na strafschoppen uitgeschakeld voor de KNVB-beker. Direct wordt het wisselbeleid van Keizer weer onder vuur genomen. Aan een ontslag, één wedstrijd voor de winterstop, denkt toch eigenlijk niemand.

21 december – Het doek valt alsnog. Keizer wordt samen met Dennis Bergkamp en Henny Spijkerman op straat gezet. Michael Reiziger zal tijdens de laatste wedstrijd voor de winterstop tegen Willem II de honneurs waarnemen. Het speculeren over wie er vanaf januari op de bank zal zitten is begonnen.

Heeft Keizer niet gewoon heel veel pech gehad? Misschien. Zeker is dat de voetbalwereld hard is en bij Ajax nog iets harder. Wanneer resultaten uitblijven rollen er koppen. Zo weet ook Keizer zelf.