© Proshots

Mido kende een kleurrijk verleden bij Ajax. De Egyptenaar kwam in de zomer van 2001 naar Amsterdam, had een succesvol eerste seizoen, maar kwam daarna vooral in het nieuws door vreemde acties. In 2010 keerde de aanvaller terug, maar toen Martin Jol vertrok, was Mido’s rol ook uitgespeeld. Tegenwoordig is de oud-Ajacied trainer en analist. Ajax1.nl sprak met de trainer van het Egyptische Wadi Degla over zijn tijd bij Ajax, zijn plannen voor de toekomst en zijn leven nu. “Naast het coachen, ben ik analist voor BeIN Sports. Ik analyseer de Champions League en Europa League.”

In zijn eerste jaar in Amsterdam werd Mido direct kampioen. “Mijn eerste periode bij Ajax was heel goed. We wonnen direct de titel en hadden een heel leuk en jong team. Het tweede seizoen werd minder. Toen ik in 2010 terugkwam bij Ajax, deed ik mijn uiterste best. Ik kreeg niet veel speeltijd, maar wanneer ik mocht spelen scoorde ik en werkte ik hard. Nadat Martin Jol wegging, was het voor mij ook snel klaar. Het team pakte uiteindelijk de titel en ik denk dat mijn goals daar belangrijk in zijn geweest. Ik werd door Ajax uitgenodigd voor de laatste wedstrijd, maar kon niet komen. Het was beter om weg te gaan, want ik wilde de jonge spelers niet in de weg lopen. Ik tel de titel mooi mee in mijn prijzenlijst.”

Wanneer we Mido vragen naar zijn mooiste moment in Amsterdam hoeft hij niet lang na te denken. “Dat was het winnen van het kampioenschap in mijn eerste jaar. Het was echt een leuk seizoen met dat jonge team met al die goede spelers. In de tijd dat Frank de Boer trainer was, ben ik een paar keer wezen kijken bij trainingen van het team. Ik was in die tijd zelf al trainer en wilde de stijl van Ajax overnemen. We zijn het jongste team van de competitie, investeren in de jeugdopleiding en proberen jonge spelers zoveel mogelijk de kans te geven. Dit is heel leuk om te doen en ook daar heb ik mooie herinneringen aan.”

“Soms spreek ik oud-teamgenoten nog. Als ik naar Amsterdam kom, spreek ik met ze af. Zo sprak ik laatst met Andy van der Meyde. Andy is echt geweldig. We zijn altijd goede vrienden geweest.” Waar Zlatan en Van der Vaart geen goede vrienden waren, ging Mido wel goed met de Nederlander om. “Ik heb hem nu al lang niet gesproken, maar destijds was hij wel heel aardig.”

Een terugkeer bij Ajax ziet Mido dan ook wel zitten. “Ik ben nu drie jaar coach. Met Zamalek won ik de beker en ik was daar de jongste coach ooit. Ik vind het heel leuk om te trainen en hoop ooit naar Nederland te komen om te trainen. Het zou heel mooi zijn om Ajax te coachen, maar dan moeten ze me wel willen.”

Mido heeft duidelijke toekomstplannen. “In de toekomst blijf ik coachen en daar wil ik echt mee door gaan. Het zou leuk zijn om dit ooit in Europa of zelfs Nederland te komen doen.”