Met zijn dochtertje in zijn hand vertelt Urby Emanuelson op Schiphol over zijn nieuwe club, AC Milan. “Ik zat in de auto, mocht eigenlijk niet mijn telefoon opnemen, maar dit was gewoon een kippenvelmoment.” aldus de Nederlander met Surinaamse roots tegenover de camera van AjaxTV.

“Er werd gebeld en de eerste vraag was: ‘Urby, wil jij naar een échte Europese topclub?’. Als je dan Milan hoort weet je even niet wat je moet zeggen.” vervolgde hij. “Als je naar hun status kijkt, is het eigenlijk het Ajax van Italië. Daardoor is het des te mooier om zo’n stap te kunnen en mogen maken.”

Milan wilde zelf het liefste dat hij per direct weg zou gaan. Iets wat botste met eerdere uitspraken van de linkspoot, die aan het einde van het seizoen wilde vertrekken. “Om te wennen aan Italië, aan de club en de spelers. Dat is de reden waarom het zo snel is gegaan. Daarnaast heeft Ajax ook nog een beetje aan mij kunnen verdienen.”

Emanuelson gaat voor de linksback én de middenveld-positie. “Ik ben voor de linkerflank gehaald, ze willen wat extra voetbal vanuit de linkerkant.” Zelf had hij niet met Clarence (Seedorf) over de club gehad. Wel is hij blij dat ze nog op drie fronten meedoen. “Woensdag is Coppa Italia en in de competitie staan ze bovenaan en het is aan mij om daar zo snel mogelijk daar in mee te gaan.”

“Ik hoop dat ik kan leren van de grote spelers daar en daar zelf ook een grote speler kan worden.” Emanuelson is niet de eerste speler die direct van Ajax naar Milan ging. Onder andere Davids en van Basten gingen hem voor. “De voorzitter is helemaal lyrisch over van Basten, het zou mooi zijn als ik in zijn voetsporen kan treden. Al wordt dat een heel erg moeilijke opgave.”

De geboren Amsterdammer verlaat zijn geboortestad met goed gevoel, maar zal zijn teamgenoten wel heel erg gaan missen. Voor de wedstrijd sprak hij nog met zijn ‘broeders’, die hem het beste gunnen in Milaan. “Het is nu tijd om mijn voeten te laten spreken.” Tegenover De Telegraaf gaf hij aan dat hij zijn geboortenummer waarschijnlijk zal opdragen aan zijn veel te vroeg overleden oma.

Bron: AjaxTV & De Telegraaf