© Proshots

Arek Milik kijkt uit naar komende zondag. De Poolse spits heeft met 21 goals en 7 assists tot dusver een uitstekend seizoen gedraaid, die hij morgenmiddag kan bekronen met de landstitel. Spanning heeft hij echter nog niet. “Nee, ik ben niet nerveus. We zijn zo dichtbij het kampioenschap. Dat geeft een heel goed gevoel. Het is leuk om dit soort wedstrijden te spelen en daarom moeten we ervan genieten. Tegelijkertijd moeten we scherp en honderd procent klaar zijn. Alles is in onze handen, maar het blijft voetbal. Daarin kan van alles gebeuren. We hebben nog één training, maar we zijn klaar. Er zijn geen geblesseerde spelers. Alles verloopt dus goed”, vertelt Milik op de officiële website van Ajax.

De Graafschap staat zeventiende en dat zal ook de eindpositie worden. De Superboeren zijn niet meer te achterhalen en kunnen zelf ook de nummer zestien niet meer passeren. De vraag aan Milik of dat een voordeel voor Ajax is. “Een wedstrijd tegen Ajax is altijd goed om jezelf te promoten. En dan wil je niet met 0-5 of 0-6 verliezen. We verwachten dat ze teruggetrokken zullen spelen. Misschien niet helemaal op de eigen zestien, maar in ieder geval op eigen helft, en dan proberen via de counter toe te slaan. Dat is hoe ze normaal spelen tegen de grote clubs. We weten wat we moeten doen. Hopelijk kunnen we een vroege goal maken en daarmee onszelf tijd en ruimte verschaffen.”

Het huidige succes van Ajax komt volgens de Poolse international door het gehele team. “We hebben geen egoïstische spelers die alleen voor zichzelf spelen. Wij hebben juist spelers die elkaar willen helpen. Als ik bijvoorbeeld de bal verlies, rent iemand anders een stapje harder of neemt diegene mijn plaats over. Dat is de kracht van Ajax op dit moment.”

“Natuurlijk hebben we ook veel kwaliteit. Er zijn spelers die kunnen scoren, maar we hebben ook goede verdedigers. Tegen ons scoort nooit iemand meer dan twee goals”, vervolgt de spits, die tevreden terugkijkt op zijn seizoen. “Ik ben tevreden. Al zijn er altijd dingen die beter kunnen. Ik herinner me een aantal situaties waarin ik vaker had kunnen scoren. Op het moment denk ik niet aan mezelf, maar vooral aan het team. We hebben nog een klusje te klaren. Kampioen worden was het grote doel voor het seizoen. De titel ligt nu voor het grijpen. We kunnen het afmaken in een uitwedstrijd. Veel jongens hebben het al een aantal keer meegemaakt, maar het zou mijn eerste landstitel zijn.”

Mocht Ajax zondag kampioen worden, dan heeft Milik niet lang de tijd om te feesten. “Er zal wel wat ruimte zijn om feest te vieren. Twee of drie dagen. Daarna neem ik een korte vakantie van zes dagen, en dan moet ik me melden bij het nationale team.”