Arek Milik is de laatste weken ontzettend belangrijk voor Ajax. De Poolse spits scoorde in de laatste negen wedstrijden maar liefst twaalf keer en barst van het zelfvertrouwen. Ook komende zondag zullen daarom weer veel ogen op hem gericht zijn. “Ik voel me hier met de dag, met de week beter. We spelen goed voetbal en de spitsen worden meer gezocht. De spitsen krijgen vaker de bal. Ik speel de laatste tijd beter en heb veel zelfvertrouwen. Dat geldt ook voor het team, dus alles gaat goed”, vertelt Milik in gesprek met Ajax TV.

Zowel tegen Utrecht als tegen Heerenveen kreeg Ajax een penalty en zonder enige twijfel ging Milik achter de bal staan. De international van Polen laat weten dat hij op beide momenten geen last had van de druk. “Ik voelde geen druk. We speelden thuis, dus het viel wel mee met de druk. Natuurlijk was die penalty heel belangrijk, maar ik heb er voor de wedstrijd nog heel veel op getraind. Na elke training blijf ik langer op het veld. Dan schiet ik met links, met rechts en oefen ik op penalty’s en vrije trappen. Dat is allemaal belangrijk. Ik schoot op dat moment raak. Dat was een hele belangrijke treffer voor ons.”

Door de rake penalty van Milik bleef Ajax koploper van de Eredivisie. Ondanks dat de spits nu enorm belangrijk is voor zijn ploeg, kende hij ook een mindere fase waarin hij zelfs op de bank belandde. “Ik was natuurlijk wel een beetje boos, maar op een sportieve manier. Ik wilde op de training alles doen voor mijn kans. Toch begreep ik wel waarom ik niet speelde. Ik was niet goed in vorm en dat gold ook voor het team. Het was een soort mix. Dat was een moeilijk moment voor me, maar nu is de situatie anders. Ik denk ook niet meer aan wat er al is geweest, maar ik denk aan wat er zondag moet gebeuren.”

Op dit moment krijgt Milik alle vertrouwen van Frank de Boer, iets wat hij als geen ander nodig heeft. “De een heeft meer vertrouwen nodig dan de ander. Ik heb het vertrouwen van de trainer zeker nodig. Zoals iedereen hier, ben ik nog een jonge speler. Na een moeilijk moment of slecht spel heb je vertrouwen van de trainer nodig. Nu ben ik heel gelukkig en denk ik alleen aan de training en de wedstrijd. Ik denk dat dit voor mij de beste methode is.” Naast het vertrouwen werkt de 22-jarige Pool ook hard aan zichzelf, maar ook aan het samenspel met zijn teamgenoten. “Elk jaar ben je weer wat ouder en daarna heb je meer zelfvertrouwen en ben je een betere speler. Ik train altijd veel en blijf na elke training langer hangen. Ik doe er alles aan om beter te worden, maar elke speler heeft tijd nodig. Ik denk dat ik nog veel moet trainen om een echte topspits te zijn.”