Na een goede uitzege van vorige week op FC Groningen, moest Ajax vandaag zijn sportieve plicht doen door tegen Excelsior te winnen en in de voetsporen te blijven van koploper PSV. Zij wonnen zaterdagavond namelijk al met 2-0 van Heracles Almelo.

Door de schorsing van Mike van der Hoorn startte trainer Frank de Boer, die nog nooit een competitieduel tegen Excelsior verloor, vandaag met een 3-4-3-formatie. De Amsterdammers hadden het lastig de eerste helft. De eerste serieuze poging kwam zelfs van Excelsior. In de 15e minuut schoot aanvaller Elbers hard voorlangs het doel van Cillessen. Dat was dan ook meteen de laatste kans voor de Kralingers. Daarna was het Ajax dat in de 25e minuut pas met een serieuze doelpoging kwam. El Ghazi schoot na slecht uitverdedigen van ex-Ajacied Bas Kuipers de bal in handen van doelman Muyters.

De druk werd daarna verder opgevoerd door Ajax. Met name een schot van Bazoer, een kopbal van Younes en wat goede voorzetten van El Ghazi zorgden voor wat gevaar bij het doel van Excelsior. De 41e minuut was het dan toch raak. Milik schoot de bal na een goede individuele actie vanaf het middenveld, hard tegen de touwen.

Vlak voor rust leek het nog even 2-0 te worden. Younes sneed naar binnen en zijn poging leek hard in de kruising te vliegen. De bal werd echter fantastisch uit de kruising getikt door Excelsior-doelman Muyters.
Na rust liet de 2-0 niet lang op zich wachten. Milik tekende na een goede steekbal van Younes snel voor zijn tweede goal. Vanuit dezelfde hoek als zijn eerste goal schoot hij de bal diagonaal binnen. Excelsior gaf zich echter niet gelijk over. Een vrije kopkans van Kruijs en een schot van Kuwas schudde de Ajacieden weer wakker. Daarna bleef Ajax de bovenliggende partij en uiteindelijk werd het ook nog 3-0 door aanvoerder Klaassen. Na een goede combinatie met Milik en debutant Muric, die in het veld was gekomen voor El Ghazi, kon Klaassen simpel binnen tikken.

Opstelling Ajax: Cillessen; Veltman, Viergever, Dijks; Bazoer, Gudelj, Klaassen, Schöne (66. Van Rhijn), El Ghazi (82. Muric), Milik, Younes (73. Fischer).

Wissels: Boer, Van Bruggen, Van Rhijn, Serero, Van de Beek, Fischer, Muric.

Opstelling Excelsior: Muyters; Karami, Drost, Fischer, Kuipers (79. Bovenberg), Kruijs, Auassar, Bruins, Elbers (75.Van Mieghem), Van Weert, Kuwas.

Wissels: Havekotte, Doekhi, Stans, Van Mieghem, Vermeulen, Bovenberg, Hemmen.

Man of the Mach: Arek Milik


feedback surveys