Arek Milik speelt nu anderhalf jaar in het shirt van Ajax en voelt zich steeds beter thuis in Amsterdam. “Ik ben na anderhalf jaar Ajax een andere speler en een ander persoon. Die ontwikkeling speelt zich af op alle fronten. De eerste maanden was ik nog een beetje zoekende. Dat is normaal wanneer je als jonge speler bij een nieuwe club komt, in een stad die je nog niet kent. Ik verbleef in een hotel, je moet de club leren kennen, de speelwijze, alles eigenlijk. Een eigen plek creëren scheelt al een heel stuk in het aanpassingsproces. Ik woon nu ruim een jaar met mijn vriendin in Amsterdam-Zuid. Op vrije dagen pak ik soms de fiets om de stad te verkennen. Amsterdam begint steeds meer als mijn stad te voelen. Ik weet nu waar ik moet zijn. De mentaliteit van mensen in Nederland en de levensstandaard doen me aan Duitsland denken. Ik voel me hier inmiddels thuis”, vertelt Milik aan Voetbal International.

Vorig seizoen werd Milik nog gehuurd van Bayer Leverkusen, waardoor de spits lange tijd in onzekerheid verkeerde over hoe zijn toekomst eruit ging zien. “Ik las in de krant dat Ajax met me verder wilde. Later kreeg ik van de directie de bevestiging. Daarmee ging mijn wens in vervulling. Ik voelde me steeds beter op mijn plek bij Ajax, maar begon me ook af te vragen hoe mijn toekomst er uitzag. Met mijn nieuwe contract kreeg ik duidelijkheid waarop ik hoopte.”

Jonge spelers

Ajax is volgens Milik een club waar je als jonge speler grote sprongen kan maken. “Ik weet niet hoe ze dat bij Ajax voor elkaar krijgen, ik blijf me erover verbazen. En allemaal hebben ze hoge basiskwaliteiten. Nu gaat het erom dat de talenten hun ontwikkeling blijven doortrekken. De weg naar de absolute top is lang. Met een doorbraak alleen ben je er nog niet. Ajax heeft dan nog het voordeel dat het een goede naam heeft op het gebied van talentontwikkeling. In een prachtig stadion, in een fantastische stad. Maar over de hele wereld weet men dat hier goede spelers zijn te halen. Dat maakt het lastig om iets blijvends op te bouwen. Vroeger kon dat, de succesvolle historie heeft dat bewezen.”

Het is volgens hem een goede zaak dat jonge spelers langlopende contracten aangeboden krijgen bij Ajax. “Maar als de buitenlandse topclubs aankloppen, zal het lastig zijn om iedereen binnenboord te houden. Des te knapper is het dat Ajax op een heel eigen manier de strijd aangaat. In eigen land heeft dat de laatste jaren tot landstitels geleid, in Europa verloopt het helaas moeizamer. Dat moet de volgende stap zijn. Ajax verdient dat.”

Doelpunten en assists

Met tien doelpunten en tien assists is de Poolse spits op dit moment de meest effectieve speler van de Eredivisie. “Bij Ajax zal een spits niet zo snel 20 tot 25 goals per seizoen maken. Natuurlijk haal ik als teamspeler voldoening uit een assist. Uiteindelijk draait alles om winnen, maar als spits word je vooral beoordeeld op het aantal goals dat je scoort. Laat ik het zo zeggen: als ik aan het einde van het seizoen meer assists heb dan goals, ben ik persoonlijk niet tevreden. Maar als het heeft geleid tot het kampioenschap, is dat niet zo belangrijk. Je kunt het op twee manieren bekijken. Onze buitenspelers scoren vaak omdat ze doelgericht zijn in hun acties. Een gevolg is dat ze weinig voorzetten geven. Ik moet dus heel effectief met mijn kansen omgaan. Een echte spits denkt in doelpunten en ik zie mezelf als een echte spits.”

De huidige speelwijze van het team maakt Ajax gevaarlijker. “Klaassen sluit vaak aan in het strafschopgebied, onze vleugelspelers komen veel in scoringsposities. Als het goed loopt, stichtten we van alle kanten gevaar. In sommige wedstrijden is het alsof we allemaal een goal mee willen pikken. Terwijl anderen dan vrijstaan. Daarin moeten we een goede balans zien te vinden, daar valt nog winst te boeken.” Vaak graven tegenstanders zich tegen Ajax in. De ruimtes voorin worden dan heel klein. Zeker voor een spits. “Dan moet je een strijdplan hebben waarmee je door de vijandelijke linies heen kunt komen. Ik wist dat een spits bij Ajax alle facetten van het spel moet beheersen. Je moet goals maken, als aanspeelpunt fungeren, de vleugelspelers lanceren, meeverdedigen en combineren met opkomende middenvelders”, aldus Milik.