Dit bericht werd geschreven op 20 februari, toen had Robert Muric zijn debuut voor Ajax nog niet gemaakt.
Morgen zien we mogelijk het officiële debuut van Robert Muric in Ajax 1. In juni 2014 tekende de inmiddels 19-jarige Kroaat een vierjarig contract in Amsterdam. Grote clubs als Real Madrid en Bayern München visten daarbij naar verluidt achter het net. Marc Overmars had in het Algemeen Dagblad ongeveer een half jaar eerder al aangekondigd dat Ajax een vleugelflitser op het oog had voor het seizoen 2014-2015, waarmee hij op Muric doelde. Inmiddels is het februari 2016 en staat het talent eindelijk voor zijn debuut. Saillant genoeg komt deze mogelijke kans in de week waarin hij tegenover de Kroatische krant Vecernji List liet optekenen geen zin te hebben om volgend seizoen weer actief te zijn in Jong Ajax. De grote vraag is daarom: waarom zit de aanvaller nu pas in de wedstrijdselectie?
De transfer van Muric naar Ajax kende heel wat haken en ogen. Ajax en Dinamo Zagreb steggelden een half jaar over de status van de speler, die volgens de Kroaten tot 2015 vastlag doordat er na zijn jeugdcontract een automatische verlengingsclausule zou zijn ingegaan. Muric en Ajax betwistten dat echter, omdat er op de betreffende verbintenis een handtekening ontbrak van een van zijn ouders. Dat terwijl deze wel nodig was omdat hij op het moment van tekenen nog geen achttien jaar oud was. De Player’s Status Committee van de FIFA kwam er in juli 2014 aan te pas om de speler vrij te verklaren. Het juridische gevecht was ten einde en Muric kon zich gaan concentreren op Ajax.
Frank de Boer was in zijn nopjes met zijn nieuwe aanwinst. “Onze scouts hebben Muric volop aan het werk gezien. Ik heb zelf een mooi videootje bekeken. Dat zag er goed uit. Hij doet me qua stijl een beetje denken aan Robben. Vanaf rechts komt hij met zijn linkerbeen vaak naar binnen. Hij heeft veel dreiging, gaat graag op een tegenstander af en heeft een vrij goede steekbal”, zo sprak de trainer tegenover Ajax Life. Een snelle entree werd echter wel bemoeilijkt door het feit dat Muric bij Dinamo Zagreb door het conflict lange tijd niet had getraind. Bovendien liep hij vlak na zijn komst naar Ajax een enkelblessure op. Officieel heette het dat de dribbelaar het gewricht verzwikte toen hij voor zichzelf wilde trainen. Mensen van zijn oude club hielden het er evenwel op dat Muric zijn enkel blesseerde tijdens een zaalvoetbalwedstrijdje.
Wie denkt dat Ajax wel een panklaar plan zou hebben voor Muric als groot talent en ’type-Robben’, lijkt zich te vergissen. Het eerste seizoen bij de club werd hij voortdurend heen en weer geschoven tussen de A1, Jong Ajax en Ajax 1, waarbij hij geregeld meetrainde. In januari 2015 maakte De Boer na een trainingskamp met de A-selectie echter duidelijk dat er een taalbarrière was: “Hij spreekt geen woord Nederlands. En in het Engels is het ook vaak ‘ja’, maar volgens mij doet hij dat ook als ik iets doms zeg.” Die opmerking was op z’n zachtst gezegd opmerkelijk, aangezien hij al ruim een jaar met Muric bezig was. De vraag is dan ook welk plan er lag. Als je verantwoordelijken bij Ajax er nu naar vraagt, geven ze aan dat de vader van Nemanja Gudelj de jonge Muric begeleidt, maar de familie Gudelj kwam pas in de zomer van 2015 naar Ajax. De grote vraag blijft dan ook of Ajax überhaupt een plan had wat betreft de begeleiding op het moment dat er in zee werd gegaan met Muric. Dat is pijnlijk, aangezien een Zlatan Ibrahimovic ooit ook al liet weten dat hij na zijn komst naar Ajax aan zijn lot werd overgelaten in zijn appartement in Diemen. In hoeverre de Amsterdammers in ruim vijftien jaar wat geleerd hebben, is daarom hoogst twijfelachtig. Een Dejan Meleg zal dit overigens eveneens beamen.
Op het veld heeft Muric vanaf het moment dat hij arriveerde de kwaliteiten laten zien die De Boer hem toeschreef vlak na zijn komst. Passeerbewegingen, steekballen en dreiging waren er elke wedstrijd weer, al zagen de sceptici ook een op het oog wat lakse houding en te veel momenten van anonimiteit. De A1 versierde heel wat penalty’s, onder meer in de Youth League tegen Barcelona, via de individuele acties van Muric. Een echte doorbraak bleef tot nu toe echter uit. Voor de mensen die Muric in actie zagen tijdens de Copa Amsterdam in mei 2015 is dat met name teleurstellend. Tijdens dat toernooi flitste hij als aanvoerder diverse keren, waarmee hij sterk de zomer in ging. In juli begon hij vol frisse moed aan de voorbereiding. “Ik ga het dit seizoen halen” zo sprak hij. Ondanks een bijzonder saai en voorspelbaar Ajax 1 bleef een kans tot nu toe echter uit, zes goals en elf assists in de Jupiler League ten spijt. Dat terwijl Muric de onvoorspelbare brille heeft waar Ajax bijvoorbeeld in de thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo (0-0) zo ernstig behoefte aan had.
Morgen zit Muric dan eindelijk bij de wedstrijdselectie, als Ajax aantreedt tegen Excelsior. Volgens De Boer is het een beloning voor het goede spel bij Jong Ajax, al noemde de oefenmeester ook een punt voor verbetering: “Het is nu vaak twintig minuten goed, maar dat moeten negentig minuten zijn.” Er is meer ruime voor verbetering, zo weten de vaste volgers. Muric’ rechterbeen kan veel beter en hij mist de snelheid van een Robben, maar daar tegenover staan kwaliteiten die Ajax 1 zo vaak mist. Hij is beslist geen rechtsbuiten zoals Ajax ze vroeger had, maar kan met zijn linkerbeen vanaf rechts voor bijzonder veel gevaar zorgen. Zijn individuele actie maakt hem – spijtig genoeg – al een bezienswaardigheid bij Ajax, zijn trap is uitstekend en hij brengt een bepaalde onvoorspelbaarheid waar seizoenkaarthouders meer dan ooit van dromen. Al is het maar voor twintig minuten. Het zou al meer zijn dan fans in veel andere wedstrijden voorgeschoteld kregen. Ajax zou er echter vooral verstandig aan doen het begeleidingsproces van voor en na Muric’ komst in 2014 kritisch te bestuderen. Wat is er namelijk aan gedaan hem zich zo snel mogelijk aan te laten passen? Laat het een les zijn voor buitenlandse talenten uit dezelfde leeftijdscategorie in de toekomst. Als Muric morgen meteen zijn stempel zou drukken zijn complimenten voor Ajax niet op zijn plaats. Daarvoor heeft het simpelweg te lang geduurd.