Ajax staat nu voor een duivels dilemma. Welke koers wordt er in de zomer gevaren als de exodus werkelijk plaatsvindt? Marc Overmars zegt aan de ene kant dat Ajax niet het hele elftal gaat verkopen. Aan de andere kant zei hij afgelopen week wel, dat hij Frenkie de Jong graag had willen houden, maar dat deze transfer niet tegen te houden was. Maar geldt dat straks ook niet als er opnieuw belachelijke bedragen voor Ziyech, Onana, De Ligt, Tagliafico en Van de Beek worden geboden? Kan Marc (en/of de Raad van Commissarissen) dan opnieuw niet weigeren?

Als we kijken naar de waan van de dag is één ding zeker: in het huidige elftal heeft Frenkie de Jong een hele belangrijke rol. Die rol moet met alle zekerheid die wij nu kennen opnieuw ingevuld worden. Ajax1 stelt de mogelijke opvolgers graag aan je voor…

Opties voor de vervanging

Ajax heeft hierbij drie mogelijkheden:

  1. De positie invullen met een jeugdexponent uit de geroemde eigen jeugdopleiding
  2. Erik ten Hag kiest voor een andere samenstelling. De speelstijl wordt aangepast aan de spelers die je nog wel hebt, waarbij je met twee echte vleugelspelers gaat spelen en Dusan Tadic op 10. Hiermee kan Ten Hag ook Neres (rechterkant) optimaal gebruiken en vang je direct het (waarschijnlijke) verlies van Ziyech adequaat op. Voor deze keuze dient Ajax nog wel op zoek te gaan naar een vleugelaanvaller. Deze posities zijn redelijk bezet met Cerny, Bandé, Johnsen, Nunnely en Lang achter de hand. Maar de vraag is op dat het niveau is dat Ajax nastreeft. Ajax zal in dat geval waarschijnlijk nog een buitenspeler zoeken.
  3. Of toch een speler voor de positie van De Jong halen uit het buitenland. Voor deze optie zijn er best veel mogelijkheden, alleen een buitenlandse speler kost veel geld (zowel aan transferkosten als ook aan salaris). Dus kom je al gauw uit op jonge buitenlandse talenten. Maar die kans van slagen heb je ook niet altijd, gelet op de volledig mislukte transfer van Diego Lainez en vorig seizoen van Mathias Jensen (die naar Celta de Vigo ging).

Ajax zal eerst gaan kijken in de eigen jeugdopleiding of de positie van Frenkie opgevuld kan worden. Welke spelers komen hiervoor mogelijk in aanmerking?

Carel Eiting

Carel Eiting is nog steeds een groot talent. Eiting is op dit moment geblesseerd en zal voorlopig ook niet gaan spelen. Eiting begon sterk aan het seizoen met een basisplaats in nationale en Europese wedstrijden. Echter, op een gegeven moment lukte het de jonge middenvelder niet meer om een constant niveau vast te houden. Daarop ging Ten Hag logischerwijs wisselen en kwam Eiting er naast te staan. Er rijzen nog steeds twijfels over Eiting. Hij zou in principe de plek van De Jong goed in kunnen vullen, maar fysiek is de geboren Amsterdammer (nog) niet opgewassen tegen het niveau waar Ajax graag op wil acteren. Eiting heeft overzicht, is sterk aan de bal en kan een steekpass geven. Kwaliteiten die De Jong ook bezit, alleen De Jong is veel verder in zijn ontwikkeling. Mocht Ajax besluiten voor een andere optie te gaan, dan doet Eiting er misschien verstandig aan om het volgende seizoen op huurbasis vlieguren te maken.

Ryan Gravenberch

Ryan heeft al aan het eerste geroken. Wellicht niet geheel de plek van Frenkie, maar Ryan heeft power in zijn spel, heeft een goede techniek en is sterk in balbezit. Echter Gravenberch is niet de verfijnde voetballer zoals De Jong. Ryan doet meer denken aan Rijkaard. Een mooie voetballer om te zien, sierlijk bijna. Met zijn grote lichaam loopt hij makkelijk langs zijn tegenstanders. Gravenberch oogt alleen vaak nonchalant en dat zal er in het eerste elftal echt af moeten. Gravenberch zit af en toe al bij de eerste selectie en dat is gelet op zijn leeftijd (16 jaar) al opmerkelijk. Ryan zal volgend jaar de stap naar de selectie gaan maken, maar of dat op de plaats van Frenkie is zal nog een vraagteken zijn.

Quinten Timber

Quinten Timber is een vaste waarde bij de O19 onder leiding van John Heitinga en maakte ook al zijn minuten bij Jong Ajax. Heitinga weet wat er gevraagd wordt van de positie van Frenkie de Jong. Timber is één van de toptalenten (samen met Gravenberch) van Ajax. Quinten is de tweelingbroer van Jurrien (nog groter talent op zijn positie). Quinten is snel, heeft een goede techniek en scoort bijna altijd een voldoende. In zijn spel is hij redelijk volwassen, ondanks zijn jeugdige leeftijd. Quinten is een speler voor de toekomst, maar het lijkt nog wat te vroeg om De Jong op te volgen.

Buitenlandse optie

Als Ajax dan toch de tijd nog niet rijp acht voor een jeugdspeler, dan is een buitenlandse speler een optie. Ajax zal op zoek gaan naar een type Frenkie de Jong (wat als lastig genoeg is om een dergelijke speler te vinden). Of in ieder geval een speler die met zijn spel dicht in de buurt zal komen. De onderstaande spelers zijn juist met hun vertoonde spel interessante opties voor de technische staf van Ajax.

Sander Berge (Racing Genk)

De Noor speelt op dit moment bij Racing Genk in België. In het verrassingselftal is hij de draaitol van de Belgische topper. Berge is niet te beroerd om veel te lopen. Berge stopt iedere wedstrijd enorm veel arbeid zijn spel. Berge is een uitstekende voetballer die dit jaar op de radar van Ajax is gekomen. Met zijn spel zou hij een interessante optie zijn om de plek van De Jong in te nemen. De Noor is 20 jaar en dus ook nog vrij jong. Toch is hij in zijn spel redelijk volwassen. Op dit moment is er voor Berge veel interesse (o.a. van Fiorentina). Dus mocht Ajax het echt in Berge zien, dan zal Marc snel in actie moeten komen.

Meritan Shabani (Bayern Munchen)

Volgens de Duitse media (vooral Kicker en Bild) is Meritan Shabani dé toptarget van Ajax. Shabani is echt een talent. De Kosovaarse Duitser speelt doorgaans op het middenveld en heeft ongelofelijk veel diepgang, iets wat De Jong ook heeft. Vorig jaar maakte hij zijn debuut reeds in het eerste van Bayern. Zijn contract loopt nog tot de zomer van 2020. Ajax zal dus een afkoopsom voor hem moeten betalen, maar deze zal vermoedelijk lager liggen dan die van Berge. Shabani is zeer veelzijdig, wat Ajax zeker zal bevallen. Shabani kan rechts op het middenveld spelen, maar je kunt hem ook als rechtsbuiten neerzetten. Dat zal vooral Ten Hag bevallen, omdat je daarmee makkelijker kunt wisselen. Op de positie van De Jong heeft hij nog niet echt gespeeld, maar gezien zijn veelzijdigheid lijkt dit zeker een optie.

Nicolas Benedetti (Deportivo Cali)

Ook een naam die via de media (veelvuldig) in verband is gebracht met Ajax. De 21-jarige Colombiaan speelt op dit moment zijn wedstrijden bij Deportivo Cali, in zijn geboorteland. Kenners vanuit Zuid-Amerika denken dat dat niet lang meer is. Ajax heeft goede contacten bij de club, omdat Davinson Sánchez en Orejuela ook van Cali afkomstig zijn. Vier jaar geleden debuteerde de talentvolle middenvelder al in het eerste. In de afgelopen vier jaar speelde hij al meer dan 100 wedstrijden en scoorde hij daarin 24 keer. Daarmee is ook zijn grote wapen blootgelegd, zijn doeltreffendheid. Ajax is al een jaar zeer geïnteresseerd in de Colombiaan, echter er hangt een flink prijskaartje aan.

Riqui Puig

Het 19-jarige talent uit de tevens befaamde opleiding van FC Barcelona. Door de komst van De Jong zal waarschijnlijk Puig het kind van de rekening zijn. Zijn ontwikkeling zal worden tegengehouden door de komst van De Jong. Aangezien Ajax een speciale band heeft met de club uit Catalonië kan Marc wellicht bij sportdirecteur Abidal een hengeltje uitgooien. Bij Barcelona wordt hij gezien als de nieuwe Iniesta. Echter de komst van De Jong zal juist bij hem de wenkbrauwen hebben doen fronsen. De centrale middenvelder is snel, heeft een surplus aan techniek en hij heeft ook nog eens een goed oog voor zijn medespelers. In zijn eerste wedstrijd afgelopen december gaf hij dan ook direct een heerlijke assist, wat als gevolg had dat de grote Messi hem applaus gaf. De speler heeft een goede naam en de topclubs in het buitenland zullen zijn ontwikkeling bij Barca scherp in de gaten houden. Als Ajax echt graag deze Spaanse klasbak wil binnenhalen, zullen ze snel moeten zijn. Bij Barcelona zal hij waarschijnlijk niet of nauwelijks spelen, maar wellicht met een goed plan zou hij zich bij Ajax op de plek van Frenkie de Jong perfect kunnen ontwikkelen. Puig is daarom een zeer interessante optie voor Ajax.

Phillip (Phil) Foden

Dan een speler die wel eens een “wild guess” zou kunnen zijn. Stel dat De Ligt dan toch naar City gaat en City wisselgeld nodig heeft om de regels van de Fairplay te omzeilen. Dan zou Marc wel eens bij Pep kunnen informeren naar een van de grootste talenten in de selectie van Manchester City. Phil Foden staat er bij City erg goed op. De kans dat hij verkocht zal worden zal klein zijn. Maar Ajax zou hem zomaar één of twee jaar kunnen huren. Manchester krijgt dan een speler terug die op het hoogste niveau zijn wedstrijden heeft gespeeld.

Foden heeft alles wat een topspeler moet hebben. Hij is snel, heeft overzicht, kan uitstekend centraal uit de voeten en heeft gif in zijn spel. Iets wat Ajax heel goed zou kunnen gebruiken. Afgelopen december verlengde hij zijn contract tot en met 2024. Dat zegt alles over de intentie van Manchester City. Mocht Pep toch besluiten om Foden een kans te geven in de voorbereiding, dan kan Ajax door deze optie een dikke streep zetten.