Ajax heeft sinds gisteren een nieuwe raad van commissarissen. Steven ten Have (voorzitter), Marjan Olfers, Edgar Davids en Paul Römer werden unaniem gekozen, terwijl bij Johan Cruijff tien tegenstemmers werden genoteerd. Bovendien wekte het irritatie dat de 64-jarige clublegende ontbrak bij zijn eigen benoeming. Zonder af te zeggen.

De man die na 23 jaar terugkeerde bij Ajax in een officiële functie, schitterde gisteren door afwezigheid. Dat Johan Cruijff ontbrak bij zijn eigen benoeming tot commissaris, zonder zich af te melden, leverde irritatie én tegenstemmers op in de Panorama Lounge van de Arena, waar de ‘Buitengewone Algemene Vergadering voor Aandeelhouders’ de overige vier leden wél unaniem koos.

Voor voorzitter Steven ten Have, Marjan Olfers, Paul Römer en Edgar Davids, allen aanwezig op de eerste rij in de zaal, werden de handen stuk geklapt. Voor Cruijff stonden tien aandeelhouders op om tegen te stemmen. Drie onthielden zich van een stem. Dat juist de grondlegger van de fluwelen revolutie er niet was op de dag dat er officieel een nieuwe periode van vier jaar is ingegaan, wekte wrevel.

‘Zonder hem zou er vandaag niet eens een buitengewone aandeelhoudersvergadering zijn uitgeschreven,’ zo klonk de kritiek. Een andere aandeelhouder diende ‘een motie van treurnis’ in. ‘Dit is de eerste en ook de laatste keer dat hij ontbreekt.’ Een ‘faux pas’, noemde een aandeelhouder de absentie van Cruijff. ‘Tegenstemmen heeft geen zin, maar mijn stem voor Cruijff is er een met een aanmoedigend karakter.’

Ook voor Ten Have was het een teleurstelling dat Cruijff niet present was. Een reden voor zijn afwezigheid kende ook hij niet. Tegenstemmen had inderdaad weinig zin. De ledenraad, die 73 procent van de aandelen (ruim 16,8 miljoen) vertegenwoordigt, had al ingestemd.