© Proshots

Sjoerd Moussou stelt dat Ajacieden niet te snel moeten rekenen op puntverlies van Feyenoord. Volgens de columnist van het Algemeen Dagblad verschillen de twee ploegen niet al te veel van elkaar. “Bij uitdager Ajax weerklonk afgelopen week vooral vertrouwen, alsof de achterstand van vijf punten (plus een minder doelsaldo) vanzelf verdwijnt als de Amsterdammers zélf hun niveau halen. Bij Ajax leeft de historie in precies omgekeerde zin, bewust of onbewust: Feyenoord zal straks vanzelf een keertje bezwijken onder de druk. ,,Vroeg of laat gaan zij morsen”, zei Lasse Schöne vorige week, terloops haast.”

Volgens Moussou schelen Feyenoord en Ajax qua ervaring niet veel. “Hoe ‘nieuw’ is de huidige situatie eigenlijk voor dit Feyenoord, bijvoorbeeld in vergelijking met Ajax, op papier de belangrijkste concurrent? De Amsterdammers hebben maximaal vier spelers in de reguliere basisploeg die ooit kampioen zijn geworden: Davy Klaassen, Lasse Schöne, Nick Viergever en Jöel Veltman. Feyenoord heeft er drie, met Dirk Kuyt, Nicolai Jørgensen en de straks terugkerende Kenneth Vermeer, aangevuld met een staf die weet wat het vraagt om prijzen te winnen. Giovanni van Bronckhorst, Jean-Paul van Gastel en Jan Wouters wonnen diverse kampioenschappen als speler. Dus hoe relevant is het dan dat het Legioen met angst en beven vooruitkijkt naar de komende maanden?”

Daarnaast is de clubcultuur bij Feyenoord anders dan bij PSV of Ajax, waar spelers en fans gewend zijn  geraakt aan het winnen van landstitels. Pierre van Hooijdonk stelt in het gesprek: “De gedachtegang op de werkvloer, maar ook op de tribunes, is bij Feyenoord daardoor toch nét iets anders.”