Gerrie Mühren blijft het liefst nog tot in lengte van dagen scout van Ajax. Met zijn timmermansoog ontdekte hij voor Ajax talenten over de hele wereld. OnsOranje sprak met de ex-international, die niet van ophouden weet.

‘Gerrie Mühren stelt pensioen uit’. Tussen de negatieve berichtgeving over het scoutingapparaat van Ajax van de afgelopen weken viel het nieuws over Mühren extra op. De scout op leeftijd stelt op verzoek van Ajax zijn pensioen nog even uit. Hij mag voor de Amsterdammers tot tenminste nog het einde van het seizoen alle voetbalvelden van de wereld afstropen op zoek naar talent. Mühren is er trots op: ,,Dat zijn er niet veel hoor. Mensen die bij Ajax mogen werken tot na hun pensioen. Ik dus wel.”

De pensioensgerechtigde is net weer terug van een scoutingstrip. Mühren doet nooit geheimzinnig over wat zijn bestemming is geweest. ,,Ik ben net in Sofia geweest, de hoofdstad van Bulgarije. En daarvoor was ik in Zagreb. Ik reis de hele wereld over. Dat gaat gewoon door hoor. Ik ben altijd onderweg.” Overal ziet Mühren talent. ,,Ik heb er laatst weer een paar gezien. Van die echte talenten bedoel ik. Maar die zijn niet alleen ver weg. Ze zijn ook dichtbij huis. Kijk naar de A-junioren van Ajax op dit moment. Daar zit echt wat tussen hoor. Die dienen zich binnenkort aan. We gaan wat meemaken.”

Geen snoepreisjes

Wie denkt dat de scoutingstrips van de tienvoudig international snoepreisjes zijn, heeft het mis. Mühren ontleedt tijdens zo’n trip een speler tot in detail. ,,Bij een wedstrijd zit ik altijd in mijn eentje op de tribune, het liefst nog in een hoek. Ik zie andere scouts vaak bij elkaar zitten en de hele wedstrijd met elkaar praten. Dat snap ik niet zo. Ik kijk negentig minuten lang naar een speler. Ook hoe hij beweegt als hij de bal niet heeft. Of hoe hij zijn warming-up afwerkt. Ik heb mijn opperste concentratie nodig. En daarna, terug in het hotel, voer ik de gegevens in op een computer. Iemand bij Ajax kan dat dan zien.”

Natuurlijk vernam ook Mühren van de perikelen rond hoofdscout Hans van der Zee. Van der Zee werd ontslagen door Ajax en spande daarna succesvol een arbitragezaak aan. Mühren heeft daar volgens eigen zeggen weinig van meegekregen: ,,Ik ben altijd onderweg, ben bijna nooit op De Toekomst. Ik hou niet zo van vergaderen. Wat ik weet is dat het allemaal weer goed komt met Ajax. Het blijft de mooiste club die er is.”

‘De Boer is geweldig’

Mühren is nu al erg te spreken over de werkzaamheden van trainer Frank de Boer. ,,Je merkt aan alles dat er iets is veranderd. Frank de Boer is geweldig. Ik zie het plezier weer terug op het veld, dat zag je al tijden niet meer. En gogme, er is weer gogme op het veld. Ik heb al een paar keer met hem gepraat. Hij staat open voor de mening van oud-voetballers als ik. De Boer is een goede trainer, dat wist ik al toen hij trainer van de A1 was.”

Zwervend, als scout, de wereld rond op je 65ste, hoe doe je dat? Mühren weet het: ,,Ik loop om de dag tien kilometer hard. Dan blijf je gezond. Waar ik ook ben, ik loop mijn tien kilometer. In Zuid-Amerika of in Oost-Europa. Dan weet ik precies wanneer ik er tien kilometer op heb zitten hoor. Dat voel je wel aan als je dat je hele leven al loopt. Gelukkig ben ik gezegend met een goed lichaam. De een krijgt last van zijn heup, de ander van zijn knie. Ik heb een fijn lichaam.” En soms houdt de oudste van de twee broers Mühren nog weleens een balletje hoog. Dat kan hij nog als de beste. Hij doet het een beetje zoals hij dat ooit deed voor Ajax tegen Real Madrid. Ergens voorbij de middencirkel in Bernabeu.