Kiki Musampa maakte als 18-jarige op 22 november 1995 zijn basisdebuut in Ajax 1, tijdens het Champions League-duel bij Real Madrid. Ajax won de historische wedstrijd in het Santiago Bernabéu met 0-2 en kreeg een staande ovatie van het thuispubliek. In een open brief in De Telegraaf steekt Musampa de huidige Ajax-selectie een hart onder de riem.

Door een blessure van Frank de Boer speelde Edgar Davids destijds in het centrum van de verdediging, waardoor er links op het middenveld een plek vrij kwam. Trainer Louis van Gaal besloot de jonge Musampa een kans te gunnen, die vervolgens de wedstrijd van zijn leven speelde.

In zijn brief vertelt Musampa de huidige spelers van Ajax dat wanneer ze vanavond met Amsterdamse bluf spelen, er een nieuwe stunt mogelijk is:

Beste Ajacieden,

Wat een geweldig affiche! Real Madrid-Ajax. Dit zijn de wedstrijden, waar alle jongetjes van dromen. Jullie hebben jezelf naar die droom geknokt. En het was vast niet makkelijk om te komen waar jullie nu zijn.

Ruim 23 jaar geleden stond deze wedstrijd in Bernabeu – in de kwartfinale van de Champions League – ook op het programma. Als jonkie maakte ik mijn basisdebuut.

Het werd een van de mooiste duels uit de geschiedenis van Ajax. Maar jullie staan op het punt dit te doen vergeten. Jullie hebben de potentie en kwaliteit. Dat hebben jullie in de Johan Cruijff ArenA wel bewezen, toen jullie Real Madrid in de eerste helft he-le-maal wegspeelden.

Speel met Amsterdamse bluf: met de borst naar voren. Heb maling aan wie er voor je staat, want jullie behoren als team tot de beste en doen voor niemand onder.

Voel je vrij, moedig elkaar vooral aan en geloof dat het kán! Moge – met de geest van toen en met het team van nu – opnieuw geschiedenis worden geschreven.

Met bloed, zweet en tranen van geluk. Én met de trots van een jong team dat met flair en trots het Ajax-shirt draagt.

Ik zal jullie vanaf de tribune toejuichen.

Met sportieve groet,

Kiki Musampa