© Proshots

Hakim Ziyech kan samen met zijn teamgenoten terugkijken op een geslaagde eerste ontmoeting met Olympique Lyon, de Amsterdammers wisten vriend en vijand te verrassen door Lyon van het veld te spelen. De Marokkaans-international wist voor het eerst in de historie dan ook te zorgen voor drie assists.

Tegenover de NOS is Ziyech blij maar toch rustig met het oog op volgende week: “Geweldig voor ons natuurlijk, als je naar de eerste 20 minuten kijkt was het een beetje rommelig van beide kanten. Dan zie je dat we dat van ons afgooien en dan scoor je snel twee keer achter elkaar.” Dat heeft Ajax natuurlijk in een zetel geholpen, Lyon wist niet wat het moest met de druk die Ajax hen gaf. Wat resulteerde in een fout van de keeper waar Kasper Dolberg uit scoorde. “Na die 1-0 krijg je steeds meer vertrouwen. Lyon had daarna eigenlijk niets meer te vertellen. Zo’n jonge ploeg geeft dat natuurlijk een enorme boost.”

Vooral de Nederlandse en buitenlandse media zijn erg lyrisch over de jonge ploeg van Peter Bosz, Kenneth Perez noemde het bij Fox Sports een uithangbord voor het Nederlandse voetbal. “Als je naar de kansenverhoudingen kijkt dan was het natuurlijk een geweldige avond voor het publiek. Het zegt natuurlijk veel over onze jonge ploeg. We hebben veel jonge talenten, als we deze stijgende lijn kunnen vasthouden en deze ploeg bij elkaar kunnen houden, dan kunnen er mooie dingen gebeuren volgend seizoen.” Hiermee speelt Ziyech al een beetje in op het eventuele vertrek van ervaren krachten Davy Klaassen en Joël Veltman, alhoewel er voor Veltman een goede vervanger klaar staat, zo bewees Kenny Tete.

Nadat Valbuena de 3-1 binnenschoot zou je denken dat er in een jonge groep enige twijfel sluipt, niets is minder waar volgens Ziyech: “Ja het is natuurlijk jammer dat die 3-1 valt, we zijn gewoon met de zelfde voet doorgegaan je vergeet jezelf alleen te belonen. We hebben genoeg kansen gehad om vaker te scoren. “Na gister had je toch wel het idee dat Ajax vaker had mogen en moeten scoren tegen dit Lyon: “Het is jammer dat we niet verder uitlopen. Dat was tegen Schalke ook al het probleem, ik reken dat ook mezelf aan. Ik had zelf ook wel twee of drie keer mogen scoren.” Ajax staat dus met één been in de finale in Stockholm, hier wil Ziyech echter niets van weten. “Nee dat is zeker niet zo, tegen Schalke dachten we ook al dat we in de halve finale stonden. We werden in Gelsenkirchen weer met beide benen op de grond gezet. Daar hebben we van geleerd, volgende week wordt het weer een zware wedstrijd.”