Nadat Ajax vorig seizoen de finale van de Europa League haalden had het flink wat punten gescoord voor de coëfficiëntenlijst. Maar door het niet halen van Europees voetbal door Ajax, PSV en FC Utrecht, en het verlies van zowel Feyenoord als Vitesse, dreigt Nederland nog verder weg te zakken.

Voetbal International meldt dat een plek buiten de top-15 reëel is. Door het verlies van Feyenoord (0-4) en het verlies van Vitesse (2-3) is de huidige plek, plek 11 in gevaar. Griekenland, Oostenrijk, Tsjechië maar ook Zwitserland komen steeds dichterbij. Een plek buiten de top-12 zou betekenen dat Nederland net zoals dit seizoen maar twee voorronde-tickets krijgt voor de Champions League.

Op dit moment staat Nederland dus op de elfde plek, een plek die je in veel gevallen recht geeft op een directe plaats in de groepsfase van de Champions League. De eerste tien landen krijgen door deze plaats op de ranglijst één of meerdere directe tickets. Maar omdat de winnaar van de Champions League, en de winnaar van de Europa League vaak landen uit de top-10 zijn, krijgt de nummer 11 er ook een. Het gaat dus nog een zware taak worden voor Feyenoord en Vitesse om Nederland op de elfde plek te houden.

Het ergst denkbare scenario zou zijn dat Nederland het zo slecht doet dat we zakken naar de zestiende of zeventiende plek, dit zou betekenen dat we nog maar één ticket krijgen, en dit is dan een ticket die je toegang tot de tweede voorronde verschaft. Het aantal Europa League-plaatsen blijft dan wel hetzelfde.

Huidige stand:
10. Turkije 31.000 punten
11. Nederland 28.549 punten
12. Oostenrijk 26.600 punten
13. Griekenland 26.600 punten
14. Tsjechië 25.975 punten
15. Zwitserland 25.000 punten
16. Kroatië 24.750 punten
17. Denemarken 24.200 punten