Waar Nederland de afgelopen jaren steeds verder wegzakte op de UEFA-coëfficiëntenlijst, doen de Eredivisieclubs dit seizoen weer uitstekende zaken. Ajax gaf woensdag het goede voorbeeld met de overwinning op Valencia (0-3) en donderdag deden ook AZ, Feyenoord en PSV hun duit in het zakje.

De Alkmaarders hielden Manchester United knap op een 0-0 gelijkspel, terwijl Feyenoord en PSV wonnen van respectievelijk FC Porto (2-0) en Rosenborg BK (1-4). Opgeteld was de Europese week goed voor zeven punten, die moeten worden gedeeld door het aantal Europese deelnemers waarmee het land begon aan het seizoen. Nederland kan dus weer 1,4 punten bijschrijven.

Daarmee deden de Nederlandse clubs het een stuk beter dan de concurrentie, waardoor de negende plek die in de vorige speelronde werd veroverd verder werd verstevigd. Nummer 10 Oekraïne deed het met een overwinning van Shakhtar Donetsk en gelijke spelen van Oleksandriya en Dinamo Kiev al beduidend minder en Turkije beleefde met verliespartijen voor Galatasaray en Besiktas en gelijke spelen van Istanbul Basaksehir en Trabzonspor helemaal een slechte week.

Nummer 8 België zag Standard Luik met 4-0 verliezen van Arsenal en Club Brugge, Racing Genk en AA Gent gelijkspelen, maar de Belgen verdedigen nog altijd een ruime voorsprong van 2.250 punten.

Zo is de positie van Nederland op de UEFA-coëfficiëntenlijst ten opzichte van de concurrentie:

UEFA-coëfficiëntenlijst

Klik hier voor de volledige huidige UEFA-coëfficiëntenlijst.