Bij zowel Ajax als FC Twente is de linksbackpositie dit seizoen een zorgenkindje geweest. Wie houdt zich het best staande?

Ajax en FC Twente maken op zondag 15 mei uit wie zich kroont tot kampioen van de Eredivisie. Goal.com blikt iedere dag met een persoonlijk duel vooruit op de titanenstrijd in Amsterdam.

Beide clubs gebruikten al meerdere spelers om de vacature aan de linkerkant van de verdediging in te vullen. Bij Ajax waren dat onder meer Vurnon Anita en Daley Blind en FC Twente-trainer Michel Preud’homme maakte het helemaal bont door Dwight Tiendalli, Oguchi Onyewu, Rasmus Bengtsson en Thilo Leugers als linksbacks te gebruiken.

Tijdens de laatste weken van het seizoen lijken Ajax en FC Twente eindelijk een vaste kracht te hebben gevonden. Aan de zijde van de Amsterdammers is dat Nicolai Boilesen. Het Deense talent klopte midden in het seizoen aan bij het eerste elftal en maakte een dusdanig goede indruk op Frank de Boer, dat de trainer besloot hem te laten debuteren tegen Heracles Almelo (3-0).

Boilesen maakte een frisse indruk op de linkervleugel en stond met een gezonde aanvalsdrang direct in de schijnwerpers. De Boer besloot de blonde verdediger het vertrouwen te geven en bleef die koers tijdens de voorbij weken volgen. Boilesen heeft intussen vijf wedstrijden op zijn naam staan en toont de potentie om de komende jaren zeker twee sterren bij te schrijven. Net als Ajax maakt hij voorlopig nog jacht op die derde ster.

De komst van Bart Buysse van Zulte-Waregem leek tijdens zijn eerste maanden in Enschede uit te draaien op een mislukking. In de winterstop werd in Belgische media al gerept over een vertrek van de verdediger bij FC Twente, maar een opleving in de tweede seizoenshelft heeft hem een basisplaats bezorgd tijdens de belangrijkste weken van het seizoen. Sinds februari is Buysse geregeld eerste keuze op de linksbackpositie.

Of Buysse nog steeds de voorkeur van Preud’homme geniet wanneer alle concurrenten weer fit zijn, valt te betwisten. Daarom is de kampioenswedstrijd tegen Ajax voor hem het ideale strijdtoneel om de trainer van zijn kwaliteiten te kunnen overtuigen.

Tekst: Goal.com