Ajax is niet langer geïnteresseerd in het overnemen van Bas Dost in de spits. Dat meldde Johan Derksen vanavond in zijn live-uitzending van Voetbal International op RTL7. De spits stond afgelopen winterstop nog op het punt de overstap van een mislukt avontuur bij huidige werkgever SC Heerenveen naar een al tijdens die transfer van Dost gecharmeerd Ajax, maar werd destijds gedwarsboomd door Heerenveen-trainer Ron Jans. Daar kon ook een tuchtcommissie geen verandering in brengen.

Inmiddels is Ajax bezig met hele andere namen dan die van Bas Dost, zo denkt Derksen te kunnen concluderen uit zijn geregeld niet onjuist inlichtende bronnen. Volgens hem zouden Tim Matavz (FC Groningen) en Kolbeinn Sigthorsson (AZ) dan Dost passen in het Amsterdamse speelsysteem als type spits dat Frank de Boer voor zijn Ajax voorziet.

Al kort na het sluiten van de vorige transferperiode, maakten verschillende media bekend dat de overgang van Matavz naar het Italiaanse Napoli zo goed als rond was. Inmiddels lijkt die strijd echter nog altijd niet gestreden en kan Ajax zich opmaken voor een ware wedloop om de speler. Naast de twee uit de Eredivisie bekend zijnde namen zou Ajax zich bovendien inzetten om Matz Rits los te weken bij het Belgische Germinal Beerschot, indien men zowel in Groningen als in Alkmaar niet zou willen meewerken aan een transfer.