Tijdens de persconferentie voorafgaand aan de wedstrijd tegen PEC Zwolle, heeft Frank de Boer laten weten dat hij beschikt over een nagenoeg fitte selectie. De trainer die zelf in het gips zit, moet alleen Kenny Tete en Jaïro Riedewald nog missen. Dit betekent dat Davy Klaassen, Jasper Cillessen en Riechedly Bazoer fit genoeg zijn om te spelen.

Update blessures

“Davy had wat last van zijn knie. We weten niet waar dat vandaan kwam, maar hebben hem uit voorzorg teruggehaald. Hij is door twee, drie dagen rust nu hersteld. Kenny Tete is dichtbij zijn rentree, maar moet eerst minuten maken. Hij staat er erg goed voor. We moeten kijken naar wat nodig is. Soms kijken we daarbij naar de tegenstander en andere keren kijken we wie meer kan brengen op die positie. We kijken van wedstrijd tot wedstrijd, maar het is fijn om zulke opties te hebben. Tete heeft toestemming om in Jong Ajax te spelen, dus het is de bedoeling dat hij daar ritme op gaat doen. Dat was de bedoeling voor aanstaande maandag tegen Dordrecht, maar die wedstrijd gaat waarschijnlijk niet door. Misschien zit hij de volgende keer wel gewoon bij de selectie zonder minuten te maken in Jong Ajax, maar dat is afwachten.”

De laatste weken staat het basiselftal van Ajax redelijk vast. Er worden goede resultaten behaald en het lijkt erop dat het team zondag niet anders zal zijn. “Er is niet veel reden om het basisteam te veranderen.” We mogen hieruit concluderen dat Arek Milik gewoon weer op het vertrouwen van zijn trainer kan rekenen. “Milik heeft geleerd om op het juiste moment te sleuren. Hij is balvaster geworden en dat is erg belangrijk. Dat doet hij nu veel beter, dat hij kan scoren wisten we al. We hebben een ruime selectie en hebben iedereen keihard nodig, dus iedereen moet zelf bepalen of hij er instaat. We weten dat allemaal dat Milik verschrikkelijk goed kan zijn, maar er moesten een paar aspecten beter.”

Huurling Menig

Aan de kant van PEC Zwolle treft Ajax Queensy Menig die is verhuurd aan de Zwollenaren. “Queensy is veel aan spelen toegekomen. Hij heeft zich goed ontwikkeld. Je kunt duidelijk zien dat hij stappen heeft gemaakt door de wedstrijden op het hoge niveau. Hij is veel meer arbeid gaan leveren en verdedigt goed mee. We moeten kijken of hij terug gaat komen. Als hij in het plaatje past, komt hij gewoon terug.”

Zo’n slippertje van Ajax als tegen NEC mag volgens De Boer niet nog eens gebeuren.”De wedstrijd tegen NEC was een hele wijze les en dat mag ons niet meer gebeuren. Tegen NEC waren we ook niet heel slecht, maar het lukte gewoon niet. We moeten er nu op mogen rekenen dat dit niet meer gebeurt.”

Volgens De Boer is er een logische reden dat Ajax in het tweede deel van de competitie betere resultaten haalt. “We spelen natuurlijk veel minder wedstrijden, dus kunnen continu aan het systeem slijpen. We kunnen langer stilstaan bij situaties en kunnen hier continu op trainen. Door de Europa League kon dat veel minder. Ik denk dat dat de grootste oorzaak is voor de goede resultaten in het voorjaar.”