© Proshots

Het nieuwe Champions League seizoen gaat over 26 dagen alweer van start. Het belooft een uniek seizoen te worden met een totaal nieuw verdienmodel voor de clubs. De Champions League is namelijk niet langer het miljoenenbal, maar het miljardenbal. Voetbal International heeft het hele nieuwe verdienmodel van het prestigieuze toernooi onder de loep genomen en op een rijtje gezet.

De UEFA zal jaarlijk een miljard meer gaan verdienen dan het nu doet. Dat komt vooral door Aziatische en Zuid-Amerikaanse tv-markten waar meer dan ooit werd betaald om de CL-rechten te krijgen. In ruil hiervoor zorgde de UEFA ervoor dat de top vier van de Engelse, Spaanse, Duitse en Italiaanse competitie zich direct kwalificeerde voor het hoofdtoernooi zodat er meer animo voor de CL zou zijn. De jackpot wordt nu verhoogd van 700 miljoen, naar twee miljard euro.

Automatisch betekent dit ook goed nieuws voor Ajax. Het geld wordt namelijk op een andere manier verdeeld. Tot en met het afgelopen seizoen verdeelde de UEFA het geld uit op basis van startgeld, prestaties en de marketpool (De uitkeringen van de marketpool waren gebaseerd op de tv-contracten van het land van de deelnemers). Maar vanaf het komend seizoen speelt de coëfficiëntenranglijst ook een belangrijke rol. Hierbij wordt gekeken naar resultaten in het verleden, inclusief gewonnen prijzen. Wat voor Ajax gunstig kan uitpakken aangezien het vier keer de Europa Cup 1/Champions League won en daarnaast ook  de Europa Cup 2 en de UEFA Cup.

Ajax kan dus flink gaan cashen mocht het zich kwalificeren voor de groepsfase van de Champions League…