De door Johan Cruijff in de steigers gezette jeugdopleiding van Ajax heeft al indruk gemaakt op de European Club Associaton (ECA), de belangenvereniging van Europese topclubs. “De nieuwe manier van denken is verfrissend en daardoor zeer interessant”, zei Maarten Fontein, voorzitter van de ECA-werkgroep Jeugd, na de presentatie van Ruben Jongkind en Derk de Kloet.

Fontein was samen met zeven werkgroepleden – Bodo Menze (FC Schalke), Jan Skypala (FK Teplice), Konstantin Kornakov (Heart of Midlothian), Olivier Jarosz (ECA), David Frommer (ECA), Yaniv Cohen (Maccabi Haifa) en Piotr Rutkowski (Lech Poznan) – naar De Toekomst gekomen en brengt later in het jaar ook een bezoek aan Feyenoord en AZ. “De werkgroep Jeugd doet – in samenhang met de Financial Fair Play van de UEFA – een kwalitatief en kwantitatief onderzoek naar de jeugdopleidingen in Europa”, aldus voormalig Ajax-directeur Fontein.

“Clubs worden gestimuleerd te investeren in eigen jeugd, zegt hij in De Telegraaf. En voor clubs zonder opleiding kan het rapport met ’the best processes around the world’, dat in september uitkomt, als handvat dienen. We zullen Ruben en Derk uitnodigen aan een workshop deel te nemen”, zei Fontein. Eerder op de dag gaven ook commercieel directeur Henri van der Aat en scheidend clubarts Edwin Goedhart een kijkje in de Ajax-keuken.

Foto: Ajaxfotoside/ReMePro