© Proshots

Twee jaar geleden zei Nigel de Jong dat LA Galaxy zijn laatste avontuur zou worden. Toch liep het anders. Hij verliet Los Angeles voor Galatasaray en speelt sinds januari 2018 voor 1. FSV Mainz 05. De inmiddels al 33-jarige voetballer houdt nog altijd van het spelletje, maar weet ook dat het avontuur zomaar voorbij kan zijn. in gesprek met FourFourTwo sprak hij uitbreid over zijn carrière.

De Jong groeide op in Amsterdam West waar hij altijd te vinden was op het pleintje waar ook Nouri leerde voetballen. “Het was zwaar, maar gelukkig had ik een moeder die me pushte om het goed te doen op school. Ik was altijd buiten met mijn vrienden aan het voetballen. Je moet je voorstellen: dit was voor het social media-tijdperk, dus er was niet zo gek veel anders te doen dan tegen een bal te trappen en aan je skills te werken op straat. We gingen van buurt naar buurt om te chillen met de andere jongens. Ik had vrienden die geld probeerden te verdienen op andere manieren, maar gelukkig ging ik daar niet in mee. Mijn moeder was streng.”

‘De Grasmaaier’, zoals De Jong wordt genoemd kwam in 1993 terecht in de jeugdopleiding van Ajax. Op zijn zeventiende debuteerde hij in Ajax 1 en speelde met spelers die later de Europese top zouden bereiken. “Het was een ongelooflijke tijd. Er was een perfecte balans tussen talent en ervaring in die selectie en Ajax deed toen nog echt mee in de Champions League. We kwalificeerden ons altijd en bereikten vaak de knock-outfase. Daardoor kon Ajax veel jong talent uit verschillende landen halen, waardoor we zo’n goede groep kregen. Ongeveer tachtig procent van het team waar ik in speelde is bij Europese topclubs terecht gekomen.”

De 81-voudig international speelde ook samen met Zlatan Ibrahimovic, wie hij een geweldige gast vond. “Hij houdt ervan om te dollen. Hij is niet zelfingenomen of arrogant, maar heeft heel veel zelfvertrouwen, hij houdt van zichzelf. Ik was heel goed bevriend met hem bij Ajax. Ik was vaak bij hem thuis om te dineren et cetera. Hij is een heel goede vent en is nog steeds dezelfde man. Ik heb hem al een tijdje niet meer gezien, maar het is goed om te zien dat hij een lange, succesvolle carrière heeft.”

De Jong werd eens ‘de rechtsbenige Edgar Davids’ genoemd, toch ziet de oud-Ajacied dat niet zo. “Davids was één van mijn idolen, maar hij was meer een box-to-box speler. Ik zie gelijkenissen wat betreft onze mentaliteit, onze positie en het feit dat we allebei zijn opgeleid door Ajax, maar hij was aanvallender en technischer dan ik. Ik wil hem niet tekort doen; hij was meer dan een defensieve middenvelder. Hij kon ook doelpunten maken en kansen creëren.”