Ajax stond weer voor een belangrijke wedstrijddag. De ploeg die al maanden in vorm was, moest deze dag naar Twente. Na het goede resultaat tegen Lille had de ploeg van Ten Hag een traditioneel lastige wedstrijd in Enschede. Blind en Veltman keerde weer terug in de basis elf. Labyad werd na zijn uitval tegen Lille wederom vervangen door Noa Lang. Ten Hag koos dus wederom voor zijn “” Nationale” variant. Ziyech was er gelukkig weer bij, ondanks zijn armblessure die hij afgelopen woensdag opliep. Ten Hag had vertrouwen in een goede afloop, vertelde hij van tevoren. De wedstrijd stond onder leiding van scheidsrechter Pol van Boekel.

Twente komt op 1-0

Eerste kans was direct voor Ajax na drie minuten. Een tikkie-takkie combinatie in het strafschopgebied van Twente. Helaas werd het schot van Ziyech gekraakt, waardoor het een makkelijke prooi voor Drommel was. Twente gooide daarna de schroom wat van zich af. Het spel ging in de beginfase op en neer. Twente had regelmatig de overtreding nodig, omdat Ajax makkelijk combineerde. Tweede kans was een schot van Martinez, waarbij hij de bal niet vol kon raken. Eerste kaart van de wedstrijd was voor verdediger Schenk van Twente, die geel kreeg na een charge op Lang. Ajax domineerde in het eerste kwartier. Maar het was Twente die de score opende in de 15e minuut. Ziyech leed wederom balverlies, waarna Twente snel omschakelde en Nakamura op de rand van het strafschopgebied de bal knap indraaide… 1-0!

Wederom balverlies leidt de 2-0 in

Drie minuten later was het nu Mazraoui, niet voor het eerst, die balverlies leed en de kans gaf aan Aitor om in een één-tegen-één situatie Onana te kloppen. De Spanjaard bleef koel en tikte de bal langs Onana…2-0! Mazraoui bleef prutsen en gaf een kans weg aan Vukcic. Dat was voor Ten Hag het teken om Dest warm te laten lopen. De ellende voor de Amsterdammers werd met de minuut groter. Opeens was Promes erbij gaan zitten. De buitenspeler van Ajax gaf aan dat hij last van zijn kuit had gekregen. Promes werd vervangen door Klaas-Jan Huntelaar. Tadic ging aan de rechterkant spelen en Noa Lang werd naar de linkerkant gedirigeerd.

Lang zorgt voor de aansluittreffer

Ajax had wel meer balbezit dan Twente, maar Twente was in het eerste half uur gewoonweg agressiever en gevaarlijker in de tegenstoot. Ajax had daar geen adequaat antwoord op. Twente wachtte steeds op de fouten van Ajax, die er ook helaas te vaak kwamen. In de 31e minuut was er een goede actie van Ziyech die de bal goed voorgaf, waarna het voor Lang een koud kunstje was…. 2-1! De aansluitingstreffer bracht bij Ajax wel wat meer pit teweeg. Na de twee goals waren de Amsterdammers ver teruggevallen. Ajax voerde na de 2-1 langzaam de druk op. Uit een snel genomen vrije trap gaf Ziyech de kans aan Huntelaar om de gelijkmaker te maken. Helaas voor Ajax stuitte Huntelaar op Drommel. Tagliafico kreeg een makkelijke gele kaart van Van Boekel. Grootste struikelblok bleven de ronduit zwakke voorzetten vanaf de zijkant, waardoor er wel een overwicht was maar dit niet resulteerde in kansen. De ruststand werd met een ongewone achterstand (2-1) behaald.

Wederom Noa Lang

Aan het begin van de tweede helft waren er geen wissels aan beide kanten. Ajax moest de achtervolging in gaan zetten en daar hadden ze nog 45 minuten de tijd voor. Beide ploegen begonnen met slordig balbezit. Huntelaar kreeg net na rust een kansje, maar zijn omhaal ging ver naast. Na een fout van Huntelaar, die de bal volledig verkeerd raakte, kreeg Aitor wederom een kans om de slordigheid bij Ajax af te straffen. Maar de Spanjaard schoot de bal gelukkig naast. Roemeratoe kreeg geel na een charge op Mazraoui. In de 51e minuut had Twente een enorme kans om de 3-1 te maken, maar Brama zag zijn schot geblokt. In de tegenaanval sloeg Ajax keihard toe. Van de Beek gaf de bal hard voor, waarna Lang wederom de bal hard in de hoek schoot… 2-2! Ajax ging door met druk zetten, maar vooral de achterhoede bleef in balverlies grossieren.

Kanonskogel van Huntelaar bezorgt Ajax de 2-3!

In de 56e minuut was er weer een knappe actie van Lang, die Tadic De kans gaf op de 2-3. Helaas voor alles wat Ajax een warm hart toe draagt, mistte de aanvoerder van Ajax jammerlijk voor Drommel. Selah gleed hard door op Van de Beek en ontving ook een gele kaart. In de 61e minuut was er een scrimmage op het middenveld. Lang dook de hoek in en gaf de bal voor. Op de rand van het strafschopgebied ramde Huntelaar werkelijk onbedaarlijk hard de bal in het dak van de goal…. 2-3! Het tandje erbij van Ajax had zo zijn gevolgen. Ajax kreeg meer ruimte en profiteerde daar eindelijk optimaal van. Met Noa Lang in een absolute hoofdrol. De jonge buitenspeler speelde tot dan toe een prima partij en was een plaag voor de verdediging van Twente. Ajax kreeg op het veld ook meer ruimte. De 2-3 was dan ook een enorme mentale dreun aan het adres van Twente.

Hattrick voor Lang

In de 67e minuut kwam Dest Tagliafico aflossen. Dat was meer een wissel ter voorkoming van een eventuele uitsluiting van de krijger uit Argentinië. Ajax bleef druk zetten en de verdediging van Twente wist zich daar geen raad meer mee. En die druk werd dan ook beloond. Een slechte terugspeelbal werd slecht verwerkt door Drommel die de bal tegen Brama aan kopte. De bal viel helemaal alleen voor de voeten van Lang, die de bal moederziel alleen in de goal kon tikken…. 2-4! Een hattrick van Lang was het gevolg. En dat was een meer dan terechte beloning voor het uitstekende spel van de jonge buitenspeler. Lang was bij alle vier de treffers betrokken, toonde felheid in de duels en speelde vaak met zijn tegenstanders. In de 81e minuut werd de grote uitblinker gewisseld. Marin was zijn vervanger. De minuten tikten vervolgens weg zonder dat Ajax nog in de problemen kwam. De blessuretijd was 6 minuten en dat had te maken met verschillende blessures op het veld in de tweede helft. Het opmerkelijke was wel dat de 6 minuten het sein was voor het thuispubliek om nog een keer achter hun ploeg te gaan staan. En weer wankelde Ajax bijna. Om maar weer eens de wisselvalligheid aan te tonen. Het slotakkoord was toch weer voor Ajax. Na een slim passje van Ziyech ging Huntelaar alleen af op Drommel en de ervaren spits van Ajax had geen moeite om het buitenkansje te verzilveren… 2-5!

Ajax kwam op een, in dit seizoen zeker, ongewone achterstand. Maar de ploeg van Ten Hag rechtte de rug en kwam toch sterk terug in de wedstrijd. Het spel was bij vlagen slordig, maar Ajax was ook vandaag gewoon sterker dan de tegenstander. Als de ploeg van Ten Hag echt de ruimte krijgt en ook creëert, dan zijn er heel weinig ploegen tegen opgewassen. Uiteindelijk sloot Ajax de wedstrijd af als winnaar en won verdient met 2-5!