Als Ajax zondagmiddag voor de vierde keer op rij kampioen wordt, organiseert de Gemeente Amsterdam traditiegetrouw een huldiging. De voorbereidingen zijn al in volle gang, volgens de gemeente mogen “de goede Ajax-supporters niet onder de kwade lijden”. Een goede zaak, vinden wij. Maar, wat kunnen de supporters morgen verwachten als Ajax de schaal krijgt?

Wanneer Ajax kampioen wordt is er vanaf 18.00 uur muziek op het ArenApark. Tot 20.00 uur komen dan verschillende artiesten op het podium, daarna gaat de officiĆ«le huldiging van start. Het feest met de spelers en technische staf zal ongeveer een uur duren. Na afloop is er een zogenoemde ‘cooldown’ tot 22.00 uur. Voor de supporters die zijn afgereisd naar Almelo houdt de gemeente een speciale ruimte vrij.

Er zijn de nodige veiligheidsmaatregelen getroffen in Amsterdam. Er is een speciale voetbalverordening van kracht. Dankzij de verordening kan de politie controleren op vuurwerk, fakkels, gooimateriaal (zoals flesjes en blikjes) en is het niet toegestaan om jezelf onherkenbaar te maken. Er zijn speciale units van de politie en het openbaar ministerie actief zodat er direct kan worden opgetreden tegen raddraaiers.

Op het Leidse- en Rembrandtplein zullen, zoals ieder jaar, geen grote schermen worden geplaatst. Aan de horecaondernemers is gevraagd om bier in plastic bekers te schenken en de televisieschermen die vanuit buiten zichtbaar zijn uit te schakelen. Ongeveer twintig personen hebben een gebiedsverbod gekregen omdat ze betrokken waren bij ongeregeldheden eerder dit jaar.