Eén van de doelen van Ajax voor dit seizoen was om te overwinteren in de Champions League. Maar na de grootste Europese nederlaag ooit, de 1-6 tegen Napoli dinsdagavond, is dat verder weg dan ooit.

FiveThirtyEight berekende dat Ajax nu nog slechts 18% kans heeft om de groepsfase van het toernooi te overleven. Napoli heeft na drie duels de volle score van 9 punten en hoeft zich dan ook geen zorgen meer te maken. De kans dat de Italianen overwinteren in de Champions League is berekend op 98%. Ook voor Liverpool ziet het er goed uit. De Engelsen versloegen Ajax en Rangers en hebben nu zes punten, waarmee ze 83% kans hebben om te overwinteren.

Ajax staat pas op drie punten, het won alleen van Rangers. De Schotten pakten zelf nog geen enkel punt en zijn daardoor helemaal kansloos. Hen wordt minder dan 1% kans toegedicht op overwinteren in de Champions League. Het lijkt er dus op dat Ajax en Rangers samen moeten gaan uitmaken wie er derde wordt en de Europa League in gaat. Wat betreft die kansen zijn de voorspellingen optimistischer: Ajax zou 74% kans hebben om op de derde plaats te eindigen.

Bekijk hier de hele voorspelling van FiveThirtyEight