Jong Ajax bestaat komend seizoen uit veel talenten die zijn doorgestroomd vanuit de A1. Maar er zijn ook al een aantal spelers met wat meer Jupiler League ervaring. In een reportage van AjaxTV werd vooruitgeblikt op het nieuwe seizoen van Jong Ajax.

Trainer Jaap Stam geeft aan dat er zowel talent als ‘ervaring’ in het team rondloopt. “We hebben natuurlijk jongens die, als je het zo mag noemen, met een bepaalde ervaring in de Jupiler League spelen. Een groot aantal van de jongens die vorig jaar erbij waren, zijn gebleven. Die nemen dat wel mee. Er zijn verder redelijk wat jongens overgekomen vanuit de A, waarvoor het allemaal nog nieuw is. Maar het zijn wel jongens die heel veel kwaliteit hebben.”

Eén van die ‘ervaren’ jongens is Damian van Bruggen. Hij maakte vorig seizoen de stap die vele A-junioren afgelopen zomer maakten. “Het is best wel een grote stap vanuit de A1. Zelf heb ik het vorig jaar natuurlijk meegemaakt. Er komt best wel veel op je af, zoals dat er vaker wordt getraind, de wedstrijden zwaarder zijn. Dus dat is wel afwachten. Maar ik heb wel een goed gevoel over dit seizoen. Als het allemaal mee zit kunnen we een ‘Periode-Titel’ winnen of in de top-5 eindigen.” Van Bruggen bekleed nu ten opzichte van de talenten een soort leidersrol. ”Je probeert de A-junioren een beetje bij de hand te nemen.”, vertelt de 19-jarige verdediger aan AjaxTV, “Maar ze hebben zoveel kwaliteit dat ze hun eigen plekje wel zullen vinden. Met bepaalde dingen eromheen probeer je ze wel te helpen, maar in het veld hoef je ze niets wijs te maken.”

Eén van de talenten die is doorgestroomd vanuit de A1 naar Jong Ajax is Abdelhak Nouri. Hij ziet de Jupiler League als een goede leerschool. “Ik kijk al uit naar de wedstrijden in de Jupiler League. Het is voor mij wel nieuw allemaal. Maar ik kijk er zeker naar uit. Net zoals de meeste jongens in het team. Ik heb vorig jaar twee wedstrijden gespeeld. Niet lang, maar het beviel me wel. Ik kon me er wel goed uit voetballen. Het zal voor mij net zoals ieder jaar zijn. Ik heb geen hogere verwachtingen van de tegenpartij als ik tegen ze moet spelen. Er valt veel te leren, ook in de Jupiler League. Dus ik denk dat we dat als basis moeten nemen en daarnaast onze taken zo goed mogelijk moeten proberen uit te voeren.”

Zelf geeft de 18-jarige middenvelder aan op dit moment nog niet klaar te zijn voor het eerste elftal.  “Natuurlijk houd je je er mee bezig dat je zo snel mogelijk naar het eerste wil. Maar je moet er ook goed mee bezig zijn dat je niet te snel of te graag wil. Je moet er wel klaar voor zijn. Daar heb je het ook met de trainers over. Wat je bijvoorbeeld kan verbeteren. Die helpen je daar zo goed mogelijk bij. Als ik er al klaar voor zou zijn, dan had ik de stap al wel gemaakt. Die stap heb ik nog niet gemaakt, dus dat wil zeggen dat ik er nu nog niet klaar voor ben. Dat moet ik accepteren en verder moet ik de dingen verbeteren om er wel klaar voor te zijn.” Zelf denkt hij vooral dat het aan het fysieke-aspect ligt. “Als ik er klaar voor was dan had de trainer me er wel bij gehaald. Dan zal ik het ook proberen te laten zien. Nu ik er nog niet bij zit, weet ik wat mijn taken zijn om me te verbeteren. Ook het fysieke natuurlijk. Dat is misschien ook wel de reden waarom ik er op dit moment nog niet klaar voor ben. Maar dat kan misschien zo veranderden binnen één of twee weken.” Ajax nieuws Ajax1.nl Abdelhak Nouri