© Proshots

Justin Kluivert krijgt deze week de kans zich te bewijzen bij het eerste van Ajax. De talentvolle aanvaller is mee op trainingskamp naar Portugal. Vanwege zijn achternaam draagt hij automatisch druk op zijn schouders met zich mee, iets waar hij niet om heeft gevraagd maar wel mee om moet gaan. Simon Tahamata vindt het knap hoe Justin met de vergelijkingen met zijn vader omgaat. “Hij heeft schijt aan heel de wereld. Op een positieve manier dan, hè. Die eigenschap zorgt ook dat hij goed kan omgaan met die eeuwige vergelijkingen met zijn vader”, vertelt de techniektrainer van Ajax in gesprek met het AD.

“Justin lijkt op zijn vader, maar heeft een andere motoriek. Veel explosiever en sneller. Hij is ook een stuk kleiner dan zijn vader. Daarom is het een buitenspeler”, vervolgt Tahamata, die vol lof is over de jongeling die al sinds de F’jes in de jeugd bij Ajax speelt. “Soms maakt hij zich er op trainingen een beetje makkelijk van af. Precies zoals Kasper Dolberg dat vorig jaar ook had. Maar tegelijkertijd is Justin goed coachbaar. Dus dat zal het probleem niet worden.”

Ook Richard Witschge, die Justin Kluivert in de jeugd trainde, is erg te spreken over het talent. “Hij speelt echt op gevoel. Voorlopig ziet het er goed voor hem uit. Maar nu begint pas de belangrijke fase. Dat geldt voor al die talenten van zijn leeftijd. Hoe ga je om met de aandacht? Blijf je een beetje normaal doen? Nu is hij een echte buitenspeler, maar als hij wat ouder en wijzer is, sluit ik de spitspositie niet uit.”