Tweemaal negentig minuten voetbal tussen PSV en Ajax hebben dit seizoen – hoe armoedig – geen enkel doelpunt opgeleverd. Wel misbruikten een Ajacied en PSV’er de topper als uitlaatklep om hun dierlijke instincten te botvieren. Luis Suarez beet in Amsterdam in het sleutelbeen van Otman Bakkal. Ola Toivonen plantte in Eindhoven zijn elleboog niets ontziend bovenop de neus van Jan Vertonghen. 

Scheidsrechtersbaas Dick van Egmond is een man van de continue ’goed nieuws’-show uit Zeist, maar zijn arbiters Björn Kuipers en Eric Braamhaar zagen het wangedrag van beide spelers over het hoofd. Enige zelfreflectie kan geen kwaad bij het arbitersgilde, wat ook dit weekeinde weer massaal – en terecht – onder vuur lag.

Van Egmond vindt dat spelers zich niet mogen misdragen. Helemaal mee eens. Dieven mogen ook niet stelen. Maar als ze zich wel misdragen, dan moet een arbiter optreden. Onze ’nummer één’ Kuipers liet dat vrijdag ook weer na bij VVV-Excelsior. Braamhaar overkwam hetzelfde bij PSV-Ajax zodat Toivonen – die al ten onrechte aan de aftrap stond van de topper – onterecht 90 minuten meespeelde.

Wil het fenomeen aanklager van de KNVB en het KNVB-tuchtrecht niet inboeten aan geloofwaardigheid, dan mag de aanklager niet opnieuw zijn keutel intrekken, maar dient hij een lange schorsing voor te stellen. Toivonen ontsnapte aan een schorsing tegen Ajax omdat scheidsrechter Ben Haverkort niet zag dat de Zweed het middenvoetsbeentje van Nemanja Gudelj (NAC) plette vorige week en de aanklager een onderscheid maakte tussen onbesuisd gedrag (geel) en buitensporige inzet (rood). Het gedrag van de Zweed zowel tegen NAC als Ajax was in één woord: ’smerig’.

Op smerig spel hoort een schorsing te volgen en omdat Toivonen recidivegedrag vertoont, is zeven duels schorsing zoals bij Suarez op z’n plaats. Tevens moet PSV evenals Ajax bij Suarez afstand van Toivonens structurele wangedrag nemen. De Zweed is niet slim, maar smerig bezig en drukdoende zichzelf onmogelijk te maken op de Nederlandse velden.

Bron: Valentijn Driessen, Telegraaf