De trainersstaf van de jeugdopleiding is weer helemaal op orde, nadat er onder andere door de overstap van Frank de Boer van Ajax A1 naar Ajax 1 gaten vielen in de trainersbezetting bij de jeugd. Tijd voor hoofd opleiding Jan Olde Riekerink om even op adem te komen. Tenminste dat zou je denken. ,,Nee hoor. We zijn nu druk bezig met de voorbereidingen voor het aankomende seizoen. De oplossingen die we recent hebben aangebracht, zijn voor dit moment”, aldus Olde Riekerink.

Snelle oplossingen werden gevraagd, toen de A1-trainers Frank de Boer (Ajax 1) en Bob de Klerk (FC Toronto) nieuwe uitdagingen kregen en er bij Jong Ajax iets moest veranderen. ,,De wisselwerking was er niet bij de spelers en trainers van Jong Ajax. Ik heb het team van nabij gevolgd, trainingen en wedstrijden geëvalueerd. Ik merkte dat het niet zo goed liep. Albert van der Dussen is een goede trainer en Bryan Roy kan de individuele spelers beter maken; maar de chemie ontbrak. Voor Jong Ajax zochten we dus ook een andere oplossing. Daardoor vielen vier functies open”, legt Olde Riekerink uit. ,,Dan ga je kijken hoe je die kunt invullen, zonder daarvoor al te grote wijzigingen binnen de trainersstaf te moeten doorvoeren. Je kijkt welke mensen er nodig zijn voor die groepen en of je die kwaliteiten binnen je eigen organisatie hebt. Wij vonden Gery Vink, trainer van de A2, zeer geschikt voor Jong Ajax. Hij kent de jeugdopleiding, de normen en waarden en weet welke eisen er worden gesteld. We zochten iemand die goed bij hem zou passen als assistent-trainer. Dat was Yannis Anastasiou. De oud-speler van Ajax liep al een half jaar stage in de jeugdopleiding en ik had het idee dat hij en Gery een goede klik zouden hebben. Het was daarom ook fijn dat de groep direct op trainingskamp ging naar Cyprus. Daar hadden ze de gelegenheid om elkaar goed te leren kennen.”

Het doorschuiven van Vink naar Jong Ajax betekende wel weer dat de complete tak van de A-junioren een nieuwe invulling kreeg. ,,Fred Grim heeft hier een contract, kent de club goed, heeft ervaring als trainer en weet wat wordt gevraagd bij Ajax. Dennis Bergkamp deed samen met Heini Otto de D2 en ik ken de ambities van Dennis en de weg die hij wil gaan. Door zijn ervaring en kennis zag ik in hem een goede begeleider van toptalenten. Het viel als een puzzel in elkaar door Fred Grim en Dennis Bergkamp samen op de A1 te zetten.”

Maar toen restte er nog een opgave en dat was een trainer voor de A2 te vinden. ,,Daarvoor was het moeilijk een geschikte kandidaat te vinden”, erkent de voormalig hoofdtrainer van onder andere AA Gent. ,,Toen kwam ik op Dirk de Groot. Ik ken hem al vanuit de tijd dat ik de D1 van Ajax trainde; nog op het keiharde kunstgrasveld bij de Meer. Hij stond toen naast mij de A2 te trainen. Een paar jaar terug is hij met pensioen gegaan, maar hij is eigenlijk niets ouder geworden. Voor deze periode is de aanstelling van De Groot, ondersteund door een stagiair, een goede oplossing.”
En met de rentree van De Groot waren alle posities die waren opengevallen door de carrièrestap van De Boer weer ingevuld. Ook Olde Riekerink vindt de keuze voor De Boer als trainer van Ajax 1 een logische. ,,Frank heeft zich goed ontwikkeld als trainer. Hij heeft veel ervaring als voetballer en heeft veel affiniteit met de jeugd. Het mooie aan Frank is dat alles wat hij doet oprecht is en puur gericht op het beter worden van zijn elftal. Hij werkt altijd hard, is zeer gedreven. Ook de details zijn voor hem heel belangrijk.”

Zal het in toekomst vaker voorkomen dat Ajax behalve zijn eigen spelers ook zijn eigen trainers opleidt voor Ajax 1? ,,Het is net zoals bij de F-jes. Het gaat niet om het talent, maar om waar het plafond van het talent ligt. Sommigen zullen hoofdtrainer kunnen worden van Ajax 1, anderen zijn meer een specialist. Die blijven bijvoorbeeld hun hele trainerscarrière bij de B-junioren. Het is niet zo dat als je een goede jeugdtrainer bent, dat je ook een goede hoofdtrainer bent. Frank heeft niet alleen een geschiedenis als jeugdtrainer, maar heeft bijvoorbeeld ook veel ervaring opgedaan als assistent-trainer van het Nederlands elftal.”

Zelf doet Olde Riekerink ook nog steeds nieuwe ervaringen op. Zo was hij onlangs in China om het nationale team te adviseren. China bereidde zich voor op de Azië Cup, die inmiddels in volle gang is. China won zijn eerste wedstrijd met 2-0 van Koeweit en verloor de tweede met 2-0 van Qatar. Zondag staat de derde en laatste groepswedstrijd op het programma. China moet winnen om zeker te zijn van een vervolg in het toernooi ,,We hebben sinds kort zo’n kastje hier waarop alle wedstrijden binnen komen. Ik heb de duels dus gezien en wel contact gehad met de assistent-bondscoach. Ik heb de bondscoach zelf een sms gestuurd.”

Uit zijn periodes in China – naast zijn bezoek in december 2010 was Olde Riekerink eerder ook gast bij nationale jeugdteams – viel Olde Riekerink wel het een en ander op. ,,Wat betreft kwaliteiten ligt het niveau van een Chinese voetballer aardig dicht bij het Nederlandse. Dat is me niet tegen gevallen. Bovendien zijn de Chinese spelers zeer coachbaar. Ze komen naar je toe om te vragen hoe ze dingen beter of anders kunnen doen.”

En met die vraag houdt Ajax zelf zich ook altijd bezig. ,,Alleen lijkt het nu wel of we alleen maar bezig zijn met technologie”, stelt de hoofdverantwoordelijke voor de jeugdopleiding. ,,De mensen moeten niet vergeten dat we voor 95% bezig zijn met voetballen. In topsport moet je in de overige vijf procent je winst halen. Dan gaat het om de vraag waar je die kan halen. Wij denken dat dat kan door onze spelers nog beter in kaart te brengen waardoor ze zich beter kunnen ontwikkelen. Maar het is niet zo dat we alleen met technologie bezig zijn. Op de jongste jeugd laat je geen video-analyses los en bij de oudste jeugd laat je af en toe eens Messi zien hoe hij druk zet en vrij loopt. De spelers zelf merken niet dat we met die technologische ontwikkeling bezig zijn. Het is puur voorwaarde scheppend. Het hoort bij Ajax om voorop te lopen. Het gaat tenslotte om ontwikkelen en uitdagen.”

Bron: Ajax.nl