Ajax is er nog lang niet, nu de ledenraad zich heeft uitgesproken voor een gefaseerde uitvoering van de plannen van Johan Cruijff. ‘De situatie op De Toekomst eist acute duidelijkheid en concreet leiderschap vanuit de club. Nu blijft alles in het midden’, constateert hoofd jeugdopleiding Jan Olde Riekerink.

Meteen na het horen van de uitkomst van Ajax’ ledenraadsvergadering, vatte Jan Olde Riekerink de ontstane situatie voor zichzelf in een metafoor. ‘Zie het als een huis waarin een uitslaande brand woedt. Er wordt besloten om linksboven een kamer te blussen en rechtsonder één. Maar het huis zelf wordt niet geblust’, zegt hij in het AD.

Cruijff wordt – waarschijnlijk – de club binnengetrokken als commissaris. Maar zijn sanering die hij als adviseur aanvankelijk verordonneerde (acht trainers op De Toekomst eruit of herplaatsen in een andere functie) komt er niet. Nog niet. Of misschien ook wel, maar in stappen.

Olde Riekerink kan daar vanuit zijn functie ‘niets’ mee. Hij draagt de eindverantwoordelijkheid voor 175 jeugdspelers en een staf met jeugdcoaches. De sfeer op De Toekomst is er al maanden één van haat en nijd, van groot onderling wantrouwen en onzekerheid.

En wat voor Ajax het meest verontrustend is: in letterlijke zin ligt de boel richting volgend seizoen stil’, zegt Olde Riekerink. ‘Er zijn open trainersposities die al ingevuld hadden moeten zijn. D2, B2, A2; wie worden de trainers en wie moet dat gaan beslissen? Dat kan toch niet gefaseerd?’

‘Knippen en plakken en de onderlinge verhoudingen toch nog zoveel mogelijk werkbaar houden in dienst van de club’, omschrijft hij zijn huidige werkzaamheden. ‘Maar bij een hoofd jeugdopleiding verwacht je dat hij duidelijkheid kan scheppen naar mensen. Omgekeerd mogen wij van de club verwachten dat ze een duidelijke richting in het beleid aangeeft. Op dit moment wordt alles nog in het midden gelaten. Het zal wachten worden op het nieuw te formeren bestuur. Ik hoop dat ik snel verder kan bouwen aan het fundament van Ajax, de jeugdopleiding.’