Ajax is alsnog begonnen met het bemannen van trainersposities in zijn jeugdopleiding. Hoofd jeugdopleiding Jan Olde Riekerink heeft daarvoor het mandaat gekregen van de Ajax-directie. Hij richt zich om te beginnen op de meest urgente vacatures. Zo zitten de elftallen D2, B2 en A2 nog zonder trainer voor volgend seizoen.

Olde Riekerink gaat onder meer met Ronald de Boer om tafel, zo meldt het AD. Die ziet de Ajax-opleiding als mogelijk vertrekpunt van een trainersloopbaan. ‘Met Ronald heb ik eerder al twee keer gezeten. We gaan nu opnieuw praten om te horen wat zijn idee├źn zijn’, stelt Olde Riekerink.

Over de posities van Dennis Bergkamp en Wim Jonk beslist Olde Riekerink voorlopig niks. Het duo heeft een aflopend contract en aflopende verbintenissen worden niet verlengd zolang er een bestuurlijke overgangssituatie bestaat. Bergkamp en Jonk hebben niet zelfstandig de leiding over een elftal. Bergkamp is assistent bij de A1. Jonk verzorgt individuele trainingen.

Johan Cruijff zou graag zien dat Bergkamp en Jonk het gehele technische beleid bij Ajax gaan bepalen, samen met hoofdtrainer Frank de Boer. De functie van hoofd jeugdopleiding zou dan verdwijnen van De Toekomst, evenals Jan Olde Riekerink zelf.

Cruijff botste mede op dit punt met de huidige directie en raad van commissarissen bij Ajax. Cruijff heeft inmiddels ingestemd met een gefaseerde invoering van zijn plannen, wat dat in de praktijk betekent is ongewis. Een commissie binnen de ledenraad van Ajax zoekt momenteel naar kandidaten die samen met Cruijff Ajax willen besturen.

Wellicht kan de ledenraad op zijn vroegst in juni nieuwe bestuursleden benoemen die beslissingen nemen over de vereniging Ajax, maar nog niet over de NV Ajax. Dat kan op basis van beursregels pas minimaal 42 dagen daarna. Tegen die tijd is het augustus en zullen veel jeugdteams van Ajax alweer in training zijn. Vandaar dat Olde Riekerink het fiat heeft gekregen om zelf een trainersstaf te formeren.