Johan Cruijff moet zijn excuses aan Edgar Davids aanbieden. Zijn opmerking dat Davids commissaris van Ajax is geworden vanwege diens huidskleur is “racistisch” en zou in Engeland niet getolereerd worden. Dat zegt Ajax-commissaris Marjan Olfers vandaag in een interview met NRC Handelsblad.

Vorige week besloot de raad van commissarissen gefaseerd terug te treden na een gerechtelijke uitspraak in een conflict met Cruijff. Olfers, Davids, Paul Römer en Steven ten Have hadden Louis van Gaal buiten Cruijff om voorgedragen als directeur van Ajax. De vijf commissarissen moeten de komende weken hun opvolgers in gezamenlijkheid voordragen aan de aandeelhouders.

Volgens Olfers werd zij zelf ook beledigd door Cruijff:
“Toen Cruijff mij toebeet dat ik commissaris was geworden omdat ik vrouw ben, deed mij dat weinig. Als topadvocaat werk ik veel met mannen samen, ik ben dat soort reacties gewend.”
De afgelopen maanden ontving Olfers naar eigen zeggen veel dreigbrieven. Toen zij een keer per telefoon werd bedreigd, belde haar echtgenoot, kickboxingcoach Thom Harinck, “de betreffende persoon op en liet weten ‘dat het genoeg was’. Er volgden excuses en daarmee was de kous af.”