© Proshots

André Onana wist dit seizoen in de Eredivisie al 13 keer de nul te houden. Een ongelofelijk knappe prestatie voor de talentvolle Kameroener. De doelman is nog maar 20 jaar oud. Toch scheelde het niet veel of Onana was vertrokken uit Amsterdam. In ELF Voetbal licht hij opnieuw toe dat Edwin van der Sar hem overtuigde om te blijven. “Mister Van der Sar zei: ‘Voor een keeper ben je nog maar een kind. Je komt nét kijken. Je moet geduld hebben, hoe moeilijk dat ook is.’ Hij vertelde dat hij hetzelfde had meegemaakt. Ik was om. Ik bedoel, de big boss was twintig jaar een van de beste keepers van de wereld. Dus hij zal het wel weten.”

Niet veel later kreeg Onana na het vertrek van Jasper Cillessen naar FC Barcelona het vertrouwen van Peter Bosz. “Ik heb het goed gedaan, dat vind ik echt. Maar zonder een goede verdediging was het mij niet gelukt. We verdedigen als team. Ik krijg de credits, maar eigenlijk verdient het hele elftal een compliment. En keeperstrainer Carlo L’Ami. Carlo zegt altijd: ‘André, ik weet dat het niet makkelijk is, maar je móét voor de clean sheet gaan.’ Hij heeft het er ingepompt.”

In januari 2015 maakte de goalie de overstap uit de jeugdopleiding van FC Barcelona naar Ajax. “Het streelde me dat Marc Overmars echt werk van mij heeft gemaakt. Maar het allerbelangrijkste vond ik toch wel dat Ajax jonge spelers écht een kans geeft. Dat gaf de doorslag. Chelsea en Arsenal toonden ook interesse, net als een serie Spaanse clubs. Maar ik geloofde er niet in dat ik daar aan spelen zou toekomen.”