Het is inmiddels ruim een jaar geleden dat André Onana FC Barcelona verruilde voor Ajax. Hoewel de jonge keeper nog niet debuteerde in Ajax 1, is hij erg gelukkig in Amsterdam: “De Ajax-filosofie is gebaseerd op het verbeteren van spelers en ik ben dan ook erg gegroeid. Ik ben erg blij, ik train met het eerste elftal, ondanks dat ik nog niet gedebuteerd heb. Jasper Cillessen is de eerste keeper van Ajax en het Nederlands elftal, dus het is moeilijk om hem uit het team te spelen”, vertelt hij aan SPORT. Dit seizoen stond hij tot nu toe dertien keer onder de lat bij Jong Ajax.

Toch moest Onana wel wennen toen hij vorig jaar januari in Amsterdam aan kwam: “Ik sprak nauwelijks Engels en was niet gewend aan de kou in Amsterdam. Alles was anders dan wat ik gewend was van Barcelona. Het was een enorme verandering, maar wel een goede verandering.”
Bij FC Barcelona speelde de doelman in de Juvenil A, maar hij had drie keepers voor zich bij de beloften en drie bij het eerste elftal. Een plek bij het eerste elftal was dan ook ver weg. “Maar het aantrekken van Ter Stegen zorgde ervoor dat ik besloot te vertrekken. Hij kan meevoetballen. Toen ik hem voor het eerst zag spelen, wist ik dat ik moest vertrekken, omdat de club al een doelman had voor de komende tien jaar.”

Onana bewaart echter wel goede herinneringen aan La Masia: “Alles was enorm luxe. De spelers moeten waarderen wat ze hebben, want ze weten nooit waar ze later terecht komen. Voor mij geldt dat ik in Barcelona nooit het gevoel had een professionele voetballer te zijn. Nu zit ik op de bank bij wedstrijden in de Eredivisie en de Europa League en voel ik me een professional. Het is heel anders om met de jeugd van FC Barcelona in Catalonië te spelen, of het veld van Fenerbahce te betreden en de geweldige sfeer mee te maken. Ik denk dat het verruilen van Barcelona voor Ajax me beter heeft gemaakt.”

Voor zijn vertrek sprak hij met Dani Alves, die hem adviseerde: “Hij vertelde me dat er twee fundamentele dingen zijn in het leven, het ene is geld, maar het meest belangrijk is dat je voetbal met plezier. Dat je blij bent bij een club en geen twijfels hebt om te vertrekken. Sommige van mijn voormalig teamgenoten vertellen me dat ik nu misschien meer mogelijkheden zou hebben om te spelen, maar ik ben blij dat ik een jaar geleden vertrokken ben.”