© Proshots

André Onana is dit seizoen uitgegroeid tot de eerste doelman van Ajax. De talentvolle goalie maakt indruk en heeft Jasper Cillessen doen vergeten. Zelf kijkt hij daar anders tegenaan. “Dat ik hem heb doen vergeten is te veel van het goede. Hij is de eerste doelman van het Nederlands Elftal. Het is waar dat er nu minder over hem wordt gesproken. Dat komt denk ik ook omdat ik nu goed bezig ben. Dat heb ik te danken aan alles wat ik de afgelopen jaren heb geleerd. Ik ben daar overigens ook niet mee bezig. Ik wil alleen maar goed presteren”, laat Onana weten in een groot interview met het Spaanse Marca.

De 20-jarige Kameroener is nog altijd erg blij met zijn overstap naar Amsterdam. “Ik bewaar goede herinneringen aan mijn tijd in de jeugdopleiding van Barcelona. Ik had besloten om te vertrekken, omdat ik in Barcelona niet verder zou groeien. Ik weet niet of ik geslaagd was als ik was gebleven. Het was wel een stuk moeilijker geweest. Ze zagen het in me zitten, maar haalden met Bravo wel een goede doelman. Daarom zag ik geen kansen meer voor mezelf. Nu weet ik dat ik destijds de juiste beslissing heb gemaakt.”

“Of ik ooit in Spanje zou willen spelen? Ja, La Liga is één van de beste competities ter wereld. Elke speler zou daar wel willen spelen, maar voor nu is het voor mij prioriteit om hier te blijven en me te ontwikkelen. Om te blijven presteren”, vervolgt hij. “De tijd zal het ons uiteindelijk vertellen. Barcelona is een geweldige club, waar iedereen wil spelen. Ooit zou ik wel terug willen keren, maar om dat te doen moet ik hier goed blijven spelen.”

Onana hield al zeven opeenvolgende wedstrijden de nul en dat is ook in Spanje opgevallen. “Onze verdediging staat goed. Het is niet alleen aan mij te danken, maar aan al mijn collega’s. Vooral omdat we samen een team vormen.” De Ajax-doelman spreekt ook over de Europa League. “We hebben een goed, talentvol team met veel jonge spelers. Al deze spelers hebben potentie voor de wereldtop en dat willen we ook allemaal ooit bereiken in onze carrière. Wat onze kansen zijn in de Europa League? Ik durf niet te zeggen dat we een kandidaat zijn om de Europa League te winnen, want het is een lastige competitie met veel sterke tegenstanders. We hebben een klein beetje ervaring, maar we geven alles om zo ver mogelijk te komen. Als de loting meezit kunnen we ver komen.”

Tot slot vertelt hij over de kwaliteiten van Justin Kluivert. “Justin is een goede speler, heel snel. Hij heeft me niet verbaasd, omdat hij al vaak met ons mee heeft getraind. Daar liet hij al een hele goede indruk achter. Onze trainer besloot om hem begin van het jaar te laten debuteren. Hij heeft genoeg kwaliteiten om te slagen bij Ajax.”