Na de teleurstellend verlopen Champions League-voorronde, waarin Ajax werd uitgeschakeld door OGC Nice, moeten de Amsterdammers komende donderdag weer aan de bak om komend seizoen toch nog te mogen uitkomen in Europa. Ajax speelt in de vierde en laatste voorronde van de Europa League tegen het Noorse Rosenborg BK. 

Tegenstander

Waar de meesten misschien graag een tegenstander als SCR Altach, NK Domžale of een van de vele andere -totaal onbekende- ploegen hadden geloot, kwam Rosenborg, als een van de zwaarst veronderstelde tegenstanders, uit de koker rollen. André Bergdølmo, die zowel voor Ajax als Rosenborg speelde, denkt daar echter heel anders over: “Ik denk dat Ajax tevreden mag zijn met deze loting. Rosenborg is op dit moment geen topniveau zoals in de late jaren 90, begin jaren 2000”, vertelt hij op de officiële website van Ajax.

Historie

Rosenborg zou je wel een beetje het Ajax van Noorwegen kunnen noemen. De club is met 24 titels recordkampioen van de Noorse Tippeligaen. Tussen 1992 en 2004 werd maar liefst 13 (!) keer op rij de landstitel gevierd. Binnen deze periode liggen ook de gloriejaren in Europa, door de lange serie kampioenschappen was Rosenborg jaar in jaar uit vertegenwoordigd in de Champions League. De grootste successen kwamen in de jaren ’96 tot en met 2001, met als hoogtepunt het seizoen ’99/2000. In een groep met Boavista, Borussia Dortmund én Feyenoord werd de tweede ronde gehaald. Ajax speelde in het seizoen ’02/’03 al eerder twee keer tegen Rosenborg, in de groepsfase van de Champions League. De Noren hielden Ajax, met onder andere Zlatan Ibrahimovic, Christian Chivu en Jari Litmanen in de gelederen, in Amsterdam op 1-1. In Noorwegen bleef het 0-0.

Speelstijl

Volgens Bergdølmo probeert de ploeg van trainer Kåre Ingebrigtsen weer in dezelfde spelwijze te spelen als in de succesjaren: “In een 4-3-3-systeem en dan proberen snel in de aanval te gaan. Al zullen ze in een uitwedstrijd waarschijnlijk proberen wat defensiever te spelen en te hopen op een counter.” Het hoge niveau van toen wordt echter nog niet behaald. Bergdølmo: “Ze missen kwaliteit. Zelfs al heeft Ajax een gemiddelde leeftijd van 22 jaar en Rosenborg van 28, het verschil in kwaliteit tussen de spelers is groot. In het voordeel van Ajax.”

Rosenborg heeft het voordeel dat de Noorse competitie momenteel al halverwege is en de ploeg al op elkaar ingespeeld is. Rosenborg staat bovenaan met 38 punten uit 18 wedstrijden. Ajax mag dit toch echter niet uit handen geven.

De eerste wedstrijd is op donderdag 17 augustus in Amsterdam, een week later is de return in Trondheim.