Op reis? Of op vakantie? Dan is de kans groot dat je je favoriete duels van Ajax moet missen. In het buitenland zijn veel aanbieders van online voetbal kijken namelijk geblokkeerd. Zo kun je bijvoorbeeld geen FOX Sports of Ziggo kijken in het buitenland. Vervelend, want als Ajax-fan wil je op de hoogte zijn van ieder doelpunt. Blokkades in het buitenland worden meestal ingesteld vanwege de uitzendrechten. Gelukkig is er een oplossing om alsnog te kunnen kijken: een VPN gebruiken.

Een IP-adres verklapt je locatie

Wie verbinding maakt met een dienst om voetbal te kunnen kijken, overlegt daarbij zijn IP-adres. Dit is een uniek adres waarmee computers elkaar kunnen identificeren. Het IP-adres geeft ook informatie over de locatie van degene die verbinding maakt. Bedrijven kunnen instellen dat internetters uit het buitenland hun diensten niet kunnen gebruiken. Wanneer je dus in het buitenland verbinding maakt, ziet bijvoorbeeld Ziggo Sports dat je je niet in Nederland bevindt. De verbinding wordt dan geblokkeerd.

Door een Virtual Private Network (VPN) te gebruiken, maak je verbinding met een externe server. Bij veel aanbieders van deze netwerken is het mogelijk te kiezen voor een Nederlandse server. Bij het verbinden wordt dan tijdelijk een Nederlands IP-adres toegewezen. Op die manier denkt de aanbieder dat de kijker zich in Nederland bevindt en wordt de stream getoond. Zo kun je toch nog van de wedstrijd genieten.

Geoblokkades op vakantie

Wanneer voetbal belangrijk voor je is, wil je natuurlijk geen wedstrijd missen. Maar geoblokkades (of geofencing) zorgen ervoor dat het onmogelijk wordt vanuit het buitenland te verbinden. Een geoblokkade is een blokkade die is ingesteld op basis van locatie. Dat heeft te maken met de uitzendrechten: een tv-zender of aanbieder van online voetbalstreams heeft alleen de rechten om in een bepaald land uit te zenden. Daarom kun je in het buitenland niet kijken.

In bijvoorbeeld Frankrijk kun je dus geen wedstrijden van Ajax kijken, als de dienst een geoblokkade heeft ingesteld. Vervelend, maar door een VPN te gebruiken kun je dit gemakkelijk omzeilen. Maak verbinding met een Nederlandse VPN-server en start de stream alsnog.

Geen wedstrijd meer missen met een VPN

Door een VPN te gebruiken mis je geen enkele wedstrijd meer. Voor de aanbieder van de uitzending lijkt het net alsof je gewoon vanuit Nederland kijkt, terwijl je je eigenlijk in het buitenland bevindt. Werken met een VPN is veilig, snel, en biedt ook nog eens extra bescherming voor online beveiliging en privacy. Bij gebruik van een VPN wordt data namelijk versleuteld verstuurd.

Goed om te weten: online voetbal kijken werkt het best met een betaalde VPN. Gratis VPN’s werken vaak niet goed omdat ze te traag zijn of omdat er bandbreedtelimieten zijn ingesteld. Het is een goed idee om een bij een betaald abonnement eerst te kiezen voor een proefabonnement, zodat je precies weet of de VPN-aanbieder bij je past en doet waarvoor je de VPN wilt gebruiken: voetbal kijken.