Door al het Champions League-geweld zou je bijna vergeten dat Ajax zondag de eerste prijs kan pakken sinds 2014. In De Kuip is Willem II de tegenstander in de bekerfinale. Ajax is natuurlijk de grote favoriet, maar er wordt vaak gezegd dat het toernooi om de TOTO KNVB Beker onvoorspelbaar is. Er zijn inderdaad genoeg voorbeelden die dat bevestigen. Omdat we toch waakzaam moeten zijn, lichten wij enkele bekerwedstrijden uit waarin Ajax als favoriet niet won.

20 april 2014
Finale vs. PEC Zwolle
Uitslag 5-1

Het is een finale waar Ajacieden niet graag aan herinnerd willen worden, die van 2014. Ajax was dat jaar op weg naar de dubbel. De eerste prijs zou de beker moeten worden. Tegenstander PEC Zwolle, die dat seizoen als elfde zou eindigen in de Eredivisie, stond voor de derde keer in de clubhistorie in de eindstrijd, maar won de beker nog nooit. De ploeg van trainer Ron Jans was uiteraard de grote underdog. Er voltrok zich die avond echter een klein wonder in De Kuip. Ajax, met toen al Daley Blind en Lasse Schöne, kwam via een heerlijke vrije trap van Ricardo van Rhijn op 1-0. En toen ging het mis. Ajax-supporters gooiden vuurwerk op het veld, waardoor de wedstrijd minutenlang stillag. Daarna kwam er ook figuurlijk gezien vuurwerk op het veld. En dan vooral van PEC Zwolle. Nog voor rust wisten de Blauwvingers de 1-0 achterstand om te buigen in een 4-1 voorsprong. Om de vernedering nog erger te maken, werd het ook nog 5-1. Een van de pijnlijkste nederlagen ooit voor Ajax. Desondanks pakte de ploeg van coach Frank de Boer een week later wel de vierde landstitel op rij.

15 december 2016
Achtste finale vs. Cambuur Leeuwarden
Uitslag 2-1

Sinds de verloren finale van 2014 is Ajax en het bekertoernooi niet bepaald een succesvolle combinatie geweest. Daarna reikten de Amsterdammers nooit verder dan de achtste finale. Zoals in het seizoen ‘16/‘17. Ajax reisde af naar Leeuwarden voor de confrontatie met Cambuur, dat het seizoen ervoor was gedegradeerd naar de Eerste Divisie. Trainer Peter Bosz nam het risico door veel vaste krachten zoals Hakim Ziyech, Amin Younes en Davinson Sánchez niet op te stellen. Dat bleek achteraf een fatale keuze. Cambuur kwam op 2-0 door twee goals van Martijn Barto. Na rust probeerde Bosz de schade te repareren door mannen als Lasse Schöne en Kasper Dolberg alsnog in te brengen. Het sorteerde niet het gewenste effect. Alleen Pelle Clement (nu PEC Zwolle) deed nog iets terug. Het is voor de huidige trainer Erik ten Hag een waarschuwing, mocht hij overwegen zondag een tweede garnituur het veld in te sturen. Dat kan zomaar eens funest zijn. Daar weet PSV ook alles van. Overigens was Cambuur als Eerste Divisieclub al eerder een sta-in-de-weg voor Ajax. Dat gebeurde in 1996, ook in de achtste finale. Misschien toen nog wel een grotere stunt, want Ajax was regerend Europees- en wereldkampioen.

Dit is hoe het misging voor Ajax tijdens de onrustig verlopen bekerfinale tegen PEC Zwolle: