De liefde thuis en voetbal; waarschijnlijk zijn het de twee favoriete onderwerpen van Luis Suarez. Het zijn ook precies de onderwerpen waar hij met Helden over sprak, thuis te Liverpool. Die stad waar hij het verrassend goed doet. Waar hij zich mede dankzij de steun en tips van de familie Kuijt thuis voelt.

Over ‘thuis’ gesproken: Luis is een familieman. “Sofia en ik delen alles. Wat van mij is, is van haar en andersom.”

Luis beseft dat het leven voor een spelersvrouw niet makkelijk is. En gaat dan ook niet stappen. “Sofia moet zich altijd al aanpassen en op mij wachten. Ik ga dan niet tot 4.00 uur in de ochtend stappen en Sofia de zorg voor ons kind laten dragen.”

Het zijn geen loze woorden. Sofia: “Luis is een supervader. Hij doet alles, echt alles. Als Delfina huilt, staat Luis al naast haar bed.” Luis vindt het niet meer dan normaal dat hij Delfina aan het Ajax-publiek showt: “Ik was gelukkig in Amsterdam en vond dat het publiek het verdiende om mijn kind te zien.” Toch verwent hij de kleine niet: “Ik wil dat ze beseft dat haar vader hard gewerkt heeft voor alles wat ze heeft en dat dat niet normaal is. Ze moet leren waarderen wat ze heeft.”

Luis waardeert op zijn beurt zijn tijd bij Liverpool: “Voor mij is het ook een verrassing dat het zo goed gaat. Als ik vroeger Engels voetbal op tv keek, viel me op hoe sterk en groot de spelers waren, dat er veel fysiek gespeeld werd.” Het Engelse voetbal is in meerdere opzichten anders dan het spel hier in Nederland. “Het ritme is zo verschillend, veel intenser. Het gaat hier altijd maar door, je kan nooit even stilstaan. Het is zwaarder.”

Bij Ajax heeft Luis een geweldige tijd gehad: “Ik bewaar aan iedereen bij Ajax warme herinneringen. Ja, zelfs aan El Hamdaoui. Het is zo’n onzin dat ik niet goed met hem overweg kon.” Leugens, volgens Luis. “De waarheid is dat ik het juist goed met hem kon vinden, Mounir sprak een beetje Spaans. Sterker nog: voordat hij naar Ajax kwam, heeft Jol nog met me gesproken. Hij vroeg of ik graag met hem wilde spelen en dat beaamde ik omdat hij een goede speler is.”

Het doet wel een beetje pijn dat Ajax een half jaar na zijn vertrek kampioen wordt. Iets wat Luis ook zo graag wilde. Maar: “Ik gunde het Frank de Boer en bovenal al mijn teamgenoten.” En hoewel hij in de Premier League heel gelukkig is: “We missen Amsterdam wel. Ik kreeg zoveel liefde van de supporters en voelde me er heel erg gewaardeerd.” Luis: “Als ik niet naar Liverpool had gemogen, had ik met veel plezier nog voor Ajax gespeeld.”

Tekst: Helden Magazine