André Ooijer (37) heeft woensdag een dubbelrol tijdens de afscheidsavond van Edwin van der Sar. De 55-voudig international hoort zowel bij het team van Oranje ’98 als van Ajax. In aanloop naar de fantastische avond in de ArenA haalt Ooijer herinneringen op aan Van der Sar. Aan de hand van vier data vertelt hij aan Ajax.nl over zijn band met de legendarische doelman.

Amsterdam, maart 1993
,,Mijn band met Van der Sar gaat eigenlijk heel ver terug. Toen hij begin jaren negentig definitief de eerste keeper van Ajax werd, zat ik net bij Jong Ajax. We zijn dus allebei opgegroeid bij Ajax, al is hij wel vier jaar ouder dan ik. Daardoor zijn we niet echt generatiegenoten. Uiteindelijk zijn onze carrières allebei een andere kant op gegaan. Bij Oranje zijn we elkaar jaren later weer vaak tegengekomen. En ook tijdens mijn periode bij Blackburn Rovers was er geregeld contact. Hij zat toen al bij Manchester United, waardoor we elkaar in Engeland zo nu en dan hebben opgezocht.”

Marseille, 7 juli 1998
,,Aan het WK in Frankrijk bewaar ik veel mooie herinneringen. Van der Sar was uiteraard eerste keeper terwijl mijn rol beperkt bleef. Ik heb geen minuut gespeeld, dus eigenlijk ben ik er alleen voor de dopingcontrole geweest. Toch had ik het voor geen goud willen missen. Ik was in januari dat jaar van Roda JC naar PSV gegaan en vond het allang mooi dat ik door Guus Hiddink voor het WK werd geselecteerd. Wat me het meest is bijgebleven is uiteraard de verloren strafschoppenreeks in de halve finale tegen Brazilië. Vooral omdat het niet nodig was geweest. Door een ‘fout’ van de scheidsrechter (geen strafschop na vermeende overtreding op Van Hooijdonk, red.) draaide het na een doelpuntloze verlenging uiteindelijk op een penaltyserie uit. Ik weet zeker dat we anders de finale hadden gehaald. Er heerste toen in de groep dezelfde overtuiging als vorig jaar tijdens het WK in Zuid-Afrika.”

Moskou, 21 mei 2008
,,Die avond kreeg Van der Sar eindelijk het moment waar hij al zo lang op hoopte. Het was zíjn momentje daar tijdens de Champions League-finale in Moskou. Ik zie hem nog staan nadat hij die beslissende strafschop van Nicolas Anelka had gestopt. Een onvergetelijk moment. Stond hij daar toch maar even mooi als held van Manchester United met de cup in zijn handen.”

Amsterdam, 3 augustus 2011
,,Hopelijk wordt het een fantastische avond in de Amsterdam ArenA. Zo’n grootse afscheidswedstrijd heeft Van der Sar echt verdiend. Hij is niet alleen een groot keeper, maar ook een groot sportman en een geweldige persoonlijkheid. Daarnaast heeft hij heel veel voor het Nederlands voetbal betekend met zijn 130 interlands. Het zal wel een emotionele avond worden, want het wordt echt zijn allerlaatste wedstrijd. En dat terwijl hij volgens mij nog topfit is. Toch is dit wel een mooi moment voor hem om te stoppen, denk ik. Zeker op zo’n prachtige avond met allemaal spelers van vroeger en toppers van nu waar hij allemaal mee gespeeld heeft. Ik vind het ook heel mooi dat hij zijn afscheidsavond aan een aantal goede doelen verbindt. Dat is echt typisch Edwin. Een geweldige keeper, maar bovenal ook een fantastisch mens.”