De bal rolt al ruim een week in de Eredivisie, maar vanavond gaat ook de Keuken Kampioen Divisie weer van start. De beloftenploeg reist vanavond af naar Oss, waar afgelopen seizoen met 2-1 werd verloren. Jong Ajax eindigde dat seizoen op een elfde plek. Ajax1.nl zal ook dit seizoen weer Jong Ajax achterna reizen, maar werpt nu eerst een blik op de staat van Jong Ajax.

Het team in de Keuken Kampioen Divisie had afgelopen seizoen erg wisselende resultaten. Dit varieerde tussen een goede overwinning (Twente uit, 2-5), maar ook een dikke nederlaag (Cambuur thuis, 0-6). De resultaten waren echter niet het meest belangrijk volgens de toenmalige trainer Reiziger: ‘Het gaat om de ontwikkeling van de spelers om ze dichterbij het eerste te brengen.’ Dit lukte, ondanks het enorm hoge niveau van het eerste aardig. Lang was belangrijk in de titelstrijd en De Wit mocht invallen in Bernabéu. Daar kam afgelopen zomer ook Sergiño Dest bij, hij speelde 17 wedstrijden mee bij Jong en mocht zijn debuut maken in de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal.

Vraagtekens
Naast Dest speelde ook Schuurs mee in de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal. Dit brengt ons meteen naar het eerste vraagteken voor de nieuwe trainer, Mitchell van der Gaag, wie gaan er achterin spelen?

Kotarski of Scherpen?
Allereerst heeft hij op doel de keuze tussen twee spelers. Dominik Kotarski speelde vorig seizoen vrijwel alle wedstrijden, maar viel regelmatig op met ballen die hij liet springen. Kjell Scherpen werd afgelopen seizoen van Emmen overgenomen en lijkt daarom Kotarski te gaan vervangen. Beide doelmannen lijken in ieder geval geen kansen bij het eerste te krijgen, aangezien zij Varela en Onana voor hen moeten dulden.

Centrale duo op de schop
Het vaste centrale duo van afgelopen seizoen, Schuurs en Botman, blijft sowieso niet staan. Botman is verhuurd aan SC Heerenveen en Schuurs lijkt voorlopig bij het eerste aan te haken. Kik Pirie kwam daartegenover juist vanuit het Noorden naar Amsterdam, maar hij lijkt vooral zijn minuten bij Jong Ajax te gaan maken. Wie er naast hem komt de staan is een groter vraagteken, Dean Solomons en Jurriën Timber zullen dat uit moeten vechten. Dest zal de vaste rechtsback zijn en de linksback lijkt open te staan voor nieuw talent, waar Terrence Douglas of Anass Salah-Edinne voor hun kans moeten gaan.

Overvol middenveld
Voor een deel van de spelers lijkt Jong Ajax eigenlijk een gepasseerd station, maar dat is eenmaal het gevolg van het nieuwe transferbeleid. Dani de Wit en Noa Lang hopen beiden minuten te maken bij het eerste. In de eerste wedstrijden van het seizoen is dit alleen nog niet gelukt. Wellicht als Donny van de Beek daadwerkelijk vertrekt, dat er kansen komen te liggen voor de middenvelders. Het erop dat Gravenberch en Ekkelenkamp de basis van het middenveld gaan vormen. Met vermoedelijk Victor Jensen op de ‘tien’ positie. De Deen kwam in 2017 binnen op De Toekomst, maar heeft nog niet door kunnen breken. Afgelopen zomer mocht hij toch lang meedraaien bij het team van Ten Hag. Hij zal het dit seizoen dit seizoen dus moeten gaan laten zien. Achter dit bomvolle middenveld staan er ook weer (nog) jongere talenten te trappelen om minuten te maken. Onder andere Kenneth Taylor behoord tot die groep en ook hij zal af en toe minuten gaan maken.

Het ontbreken van vleugelspelers
De aanval is het grootste vraagteken bij Jong Ajax. Traoré draaide in het eerste half jaar in de spits al alleraardigst en hij zal zeer waarschijnlijk ook de eerste keuze zijn. Pereira speelde ook een prima seizoen, maar zal af moeten wijken naar de linkerkant. Aan de rechterkant blijft er nog een plek vrij, Kühn zou daar zomaar kunnen gaan spelen. Echter blijkt daaruit al dat het aan vleugelspelers ontbreekt op de toekomst.