De komende weken staan in het teken van het doorlichten van Ajax. Ik maak daarbij deel uit van het technische platform, waarvan bijna iedereen het in het verleden fantastisch voor de club heeft gedaan. Omdat zoiets niet vergeten wordt, staan er weer allerlei lijnen open naar andere Ajacieden. 

Het is een soort van olievlek. We zitten met vijf man in dat platform en daar vanuit zijn er korte lijnen naar een man of zes, die weer hun eigen netwerk binnen en buiten Ajax hebben. Ik wil er vooral mee zeggen, dat we ongelooflijk veel knowhow tot onze beschikking hebben. Bovendien gaat het om mensen die zonder enig eigen belang hierin staan.

Op 1 april zijn we klaar, daarna moet alles worden uitgevoerd, waardoor Ajax op 1 juli kant en klaar aan het nieuwe seizoen kan beginnen. Dat gaat lukken, want ik heb een goed gevoel aan onze eerste besprekingen overgehouden. Het is ongelooflijk hoeveel oud-spelers nog betrokken bij Ajax willen zijn. Dat is wel zo prettig, omdat tijdens het doorlichten van de club we bij de opleiding beginnen, daarna is de scouting aan de beurt en alles wat aan deze twee onderdelen gekoppeld is. Allemaal zaken, die veel betrokkenen aan den lijve hebben ondervonden, waardoor ze hopelijk ook interessante oordelen kunnen geven.

Natuurlijk is er een verschil hoe we nu Ajax aan het doorlichten zijn en de manier hoe een paar jaar geleden Barcelona werd gereorganiseerd. Ajax is vanwege de beursgang een bedrijf en Barcelona is nog altijd een club. In Amsterdam heb ik dus te maken met een directeur en in Barcelona met een voorzitter. Dat laatste werkt veel directer en zijn er ook geen commissies of platforms nodig.

In Barcelona begon het allemaal toen de voorzitter mij advies vroeg over de trainer en de technisch-directeur. Toen die posities via de aanstelling van Frank Rijkaard en Txiki Bequiristain waren ingevuld, gingen Frank en Txiki de club tegen het licht houden. Daarbij fungeerden veel oud-spelers, van wie er een paar bij de jeugdopleiding zaten, als adviseurs. Daar kwam geen commissie aan te pas, waardoor het ook heel efficiënt en snel werkte. We waren er eigenlijk zo uit.

Bij Ajax krijgen we met meer procedures te maken en daardoor is er ook meer tijd nodig. Zolang het maar geen tijdverlies oplevert, vind ik het prima.

Bron: Telegraaf