Willem van Hanegem staat er niet om bekend vaak complimenten uit te delen aan Ajax, maar de oer-Feyenoorder is desondanks onder de indruk geraakt van hoe de Amsterdammers in de Champions League en ook in de Eredivisie presteert de ploeg van Erik ten Hag goed.

In zijn column in het Algemeen Dagblad schrijft ‘De Kromme’ dat het gat tussen Ajax, PSV en de rest van de competitie groot is geworden helemaal niet erg. “Als ik het nu zo hoor en lees, is het helemaal geen goede zaak dat PSV en Ajax de wedstrijden in de Eredivisie zo makkelijk winnen”, aldus Van Hanegem. “Tsja. Wat willen we nou? Hébben we eindelijk eens twee topploegen die gewoon erg goed spelen en in Europa ook kunnen presteren, is het weer niet goed. Dat vind ik wel een beetje zaniken om het zaniken hoor.”

“Toen Ajax in München tegen Bayern hartstikke goed speelde, hoorde je na afloop: ja maar Bayern is helemaal de weg kwijt. Daar kan ik dus niks mee. Ajax was gewoon heel goed. Punt,” schrijft de oud-international, die advies heeft voor de wedstrijd tegen Benfica: “Vergis je niet, dat is nog altijd een heel vervelende ploeg hoor. Sowieso zijn die Portugezen altijd nare gasten om tegen te spelen. Overtredingen maken, zuigen, zaniken. Ajax moet vooral niet mee gaan in de fysieke en mentale strijd die die gasten altijd met je willen aangaan. Nee, voetballend is Ajax echt beter. Op die manier moeten ze Benfica bestrijden.”

Over De Klassieker die aanstaande zondag op het programma staat toont Van Hanegem zich realistisch. “Daar kan Feyenoord zomaar een draai om de oren krijgen. En Feyenoord hoeft echt niet te denken dat het een voordeel is dat Ajax eerst nog een wedstrijd in de Champions League speelt. Als je in vorm bent is het toch juist heerlijk om zoveel wedstrijden te spelen? Dan hoor ik mensen zeggen: ja, maar we staat maar twee puntjes achter op Ajax. Kom op zeg. Laten we alsjeblieft reëel zijn. Het verschil is gewoon pijnlijk groot.”

‘Feyenoord geen zin in Klassieker, afspreken onder de 10 te blijven’