De komst naar Ajax was voor Zakaria Labyad tot nu toe niet wat hij er zich van had voorgesteld. De 25-jarige aanvaller belandde al snel op de bank en moet het vooral doen met invalbeurtjes. De Marokkaan heeft zich echter herpakt en zaterdag wist hij in de wedstrijd tegen NAC eindelijk belangrijk te zijn.

Na zijn teleurstellende start ging Labyad in gesprek met Ten Hag. “Het belangrijkste punt was dat ik in wedstrijden en op trainingen veel beslissender moest zijn met doelpunten en assists”, zegt hij tegen De Telegraaf. Daarnaast ging hij buiten de gewone trainingen om extra met de assistenten aan het werk. “Ik ben heel intensief met Alfred, Richard en Aron aan de slag gegaan. En de trainer gaf me ook wat aanwijzingen.”

Tegen NAC verving Labyad de geblesseerde Donny van de Beek, waarna hij op prachtige wijze voor de 2-0 zorgde. Hij zegt het dan ook inmiddels weer naar zijn zin te hebben bij Ajax. “Het is me in een paar maanden tijd duidelijk geworden waarom Ajax de grootste club van Nederland is. De werkwijze, de mensen, de supporters: alles is top. Maar vooral het niveau van mijn medespelers is nog hoger dan ik bij FC Utrecht van buitenaf kon zien. Als je ziet hoeveel talentvolle spelers we hebben. Ik speelde voor het eerst met Frenkie achter me. En ik kan je vertellen: dat is echt genieten. Hij ziet alles, is een fantastische middenvelder. Zó goed had ik hem niet verwacht.”

Mocht Van de Beek dinsdag nog geblesseerd zijn, is de kans groot dat Labyad zijn plek inneemt als Ajax aantreed tegen AEK in Athene. “Dat zou voor mij fantastisch zijn. Maar natuurlijk hoop ik dat de blessure van Donny meevalt en hij erbij kan zijn. Ik slaap bij Europese wedstrijden altijd bij hem op de kamer en hij is een geweldige gozer. Ik gun hem het allerbeste.”