Aanstaande zondag staat de Noord-Hollandse topper op het speelschema: AZ-Ajax. Met een door blessures en schorsingen geteisterde selectie, zal het een lastige pot worden in Alkmaar.  Hoe moet Marcel Keizer zijn achterhoedeprobleem oplossen? Ajax1 geeft een aantal mogelijkheden.

4-3-3

Wöber, Veltman, Viergever en Sinkgraven kunnen alle vier niet spelen tegen AZ. Dat betekent dat Keizer voor de zoveelste keer moet sleutelen aan zijn verdediging. Aangezien het eerste verdedigingsfront vanaf de tribune of de ziekenboeg moet toekijken, is Keizer aangewezen op zijn tweede garnituur. In dit geval kun je misschien het beste het idee van Louis van Gaal volgen: als de verdediging je zwakste linie is, dan zet je er een extra poppetje bij. In het geval van Keizer betekent het dat hij moet terugvallen op een 4-3-3-systeem, in plaats van 3-4-3. Tegen een sterke ploeg als AZ, dat aanvallend wil voetballen, kom je dan uit op de volgende mogelijke laatste linie:  (v.r.n.l.) Zeekfuik, Bergsma (Jong Ajax), De Ligt, Dijks.

Voor de backposities zijn ook Dankerlui en Orejuela goede opties. In een 4-3-3-systeem lijkt Jong Ajax-aanvoerder Leon Bergsma de beste optie als partner van De Ligt in het centrum van de verdediging.

3-4-3

‘Never change a winning team’. Het is een zeer bekende voetballeus die inmiddels bij elke voetbalcliché-bingo thuishoort. Het is tevens een leus die veel trainers in de mond nemen, zo ook Keizer. In die gedachte zal de trainer niet zo snel van zijn winnende formatie willen afstappen. Vermoedelijk zal Keizer dan ook 3-4-3 gaan spelen tegen AZ. De kans is zeer groot dat hij de wedstrijd in Alkmaar begint met Dijks, De Ligt en Zeefuik in de verdediging.

Conclusie

Tegen een elftal als AZ is voetballen met drie verdedigers misschien niet de beste optie. Met een sterke en gevaarlijke spits als Weghorst en de snelle, in goede vorm stekende Jahanbakhsh wordt het een lastig karwei voor de achterhoede. Daarnaast speelt AZ met een 4-3-3-formatie, veel lopende spelers op het middenveld en backs die vaak opkomen. Daarmee creëert AZ makkelijk een mannetje meer tijdens de aanval. Dat legt extra druk op de verdediging van Ajax. Een extra mannetje achterin voor meer zekerheid kan een stormend AZ makkelijker tegenhouden dan een defensie met drie verdedigers.

Anderzijds verstoor je dan de routine en moet een van de middenvelders een pas op de plaats maken. Indien Keizer toch kiest voor vier verdedigers, dan staat er een achterhoede met weinig Eredivisie-wedstrijden in de benen. En juist ervaring is zo belangrijk in dit soort wedstrijden. Voetballen met drie of vier verdedigers, het maakt niet uit. Het is hoe dan ook puzzelen geblazen voor Keizer.