Vorige week heeft Ajax zichzelf een goede uitgangspositie bezorgd met de 3-1 thuiswinst tegen Dinamo Kiev. Één week later is de return en kan Ajax zich plaatsen voor de groepsfase voor de Champions League. Na een dag vol angst voor de supporters hopen de supporters een mooie avond te beleven in het NSC Olimpiyskiy stadion. De avond voor de wedstrijd kwamen er al berichten naar buiten dat de supporters uit moesten kijken in de stad, zo kwamen er op de wedstrijddag helaas een aantal berichten naar buiten dat het gevaarlijk was om je in kleine groepjes in de stad te begeven. Het is dus te hopen dat de spelers hierop een antwoord geven en de Oekraïense supporters daarmee de mond snoeren.

Ajax begint met twee wijzigingen ten opzichte van het thuisduel aan het uitduel met Kiev, Tagliafico liep een schorsing op en mist daardoor de allesbeslissende confrontatie. David Neres kan wel spelen maar start niet om risico’s te voorkomen. Erik Ten Hag koos de volgende elf als zijn basis: Onana, Mazraoui, De Ligt, Blind, Wöber, Schöne, van de Beek, de Jong, Ziyech, Huntelaar en Tadic.

Oppermachtig

Dinamo Kiev begint zoals verwacht fel en gedreven aan het duel, zo is de eerste grote kans dan ook voor de Oekraïners gelukkig staat Onana goed op te letten en voorkomt hij daarmee een vroege achterstand. Ajax begint slordig aan de wedstrijd en helpt Kiev in de beginfase om in hun tempo te komen, aan de bal is Ajax te haastig en verliest daardoor veelvuldig de bal. Hierdoor krijgt de tegenstander de kans om in hun ritme te komen iets wat je in dit geval juist wil zien te voorkomen. Na vijftien minuten krijgt Ajax een strafschop toegekend, Dusan Tadic gaat achter de bal staan maar schiet de bal vol op de paal, stand blijft op 0-0 staan. Na de toegekende penalty is Ajax wakker en begint het te voetballen. Het is Ajax dat na een slordige openingsfase het heft in handen neemt, maar creëert weinig grote kansen. Na iets meer dan een halfuur is het Donny van de Beek die de 0-1 op zijn schoen lijkt te hebben, maar de middenvelder raakt de buitenkant van de paal en weet daardoor niet de scoren te openen. Net voor rust krijgt Klaas-Jan Huntelaar naast de gemiste strafschop dé kans om de Amsterdammers op voorsprong te zetten. Donny van de Beek wordt weggestuurd en bediend de op tijd vertrokken Huntelaar die op de keeper stuit. Ajax kan terugkijken op een eerste helft waarin het oppermachtig was en het betere van de kansen had, toch wist het niet te scoren. De tweede helft zal Ajax moeten waken voor een explosief Dinamo Kiev die voor zijn laatste kansen zal gaan strijden.

Controle

Ajax is nog drie kwartier verwijderd van de groepsfase van de Champions League als het begint aan de tweede helft. Na iets minder dan tien minuten in de tweede helft is de volgende kans voor Mazraoui die kan inkoppen, echter is het Boyko die redding brengt. Even later krijgt Ajax net buiten de zestien een vrije trap op een voor Lasse Schöne gunstige plek. Toch is het Ziyech die zijn voet tegen de bal zet, hij raakt de lat. Dinamo probeert de druk op Ajax op te voeren maar komt niet tot kansen, zo heeft het, na iets meer dan een uur maar één schot op doel weten te produceren. Het is een tweede helft zonder veel problemen voor de Amsterdammers, Dinamo komt niet tot kansen omdat Ajax ijzersterk speelt vanuit de controle, het is voor de thuisploeg erg moeilijk om de vrije man te vinden. Tien minuten voortijd krijgt Ajax twee mega grote kansen achter elkaar. Eerst is het Huntelaar die op aangeven van Tadic de score kan openen maar dat niet doet, daarna is het Ziyech die uit een lastige hoek tegen Huntelaar aan schiet. Ajax kan terugkijken op een goede reeks in de voorrondes van de Champions League, zo wist het moeiteloos Sturm Graz, Standard Luik en Dinamo Kiev uit te schakelen en zit het 30 augustus in de koker voor de loting.